1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. EESTI TEADLASTE TRIO I Eesti teadlased Jaan Leis, Mati Arulepp ja Anti Perkson on Euroopa Aasta Leiutaja auhinna finalistid
EESTI TEADLASTE TRIO I Eesti teadlased Jaan Leis, Mati Arulepp ja Anti Perkson on Euroopa Aasta Leiutaja auhinna finalistid

EESTI TEADLASTE TRIO I Eesti teadlased Jaan Leis, Mati Arulepp ja Anti Perkson on Euroopa Aasta Leiutaja auhinna finalistid

Euroopa Patendiameti teatel nomineeriti Eesti teadlased Jaan Leis, Mati Arulepp ja Anti Perkson Euroopa Aasta Leiutaja innovatsiooniauhinnale erakordse süsinikupõhise materjali väljatöötamise eest superkondensaatorite jaoks, mis aitavad kaasa üleminekule fossiilkütustelt puhtale energiale.

Eesti teadlaste trio silmapaistvaks leiutiseks on materjal, mida nimetatakse kumeraks grafeeniks ning mis suurendab energiat salvestavate ja väljaandvate seadmete, superkondensaatorite vastuvõtu-, salvestus- ja väljaandmisvõimsust ning energiatihedust. Neid kasutatakse olukordades, kus on vaja palju kiirlaadimis- ja tühjendamistsükleid, näiteks elektrisõidukite kiirendamisel ja pidurdamisel. Kumera grafeeniga superkondensaatorid laevad energiasalvesti täis vaid 15 sekundiga, peavad vastu enam kui miljonile laadimistsüklile ega sisalda keskkonnaohtlikke materjale.

Leiutise turustamiseks loodi Eestis superkondensaatorite tootmisettevõte Skeleton Technologies, mille kaasasutajateks olid ka Leis ja Perkson. 2018. aastal alustas Skeleton Technologies superkondensaatori jõul töötavate trammide katsetamist Mannheimis, Heidelbergis ja Ludwigshafenis Saksamaal. Pidurdusenergia kogumiseks ja selle vallandamiseks kiirendamisel võimaldasid ettevõtte andmetel superkondensaatorid säästa kuni 30% elektrienergiat.

„Eesti teadlaste väljatöötatud tehnoloogia võib aidata meil fossiilkütustest loobuda, parandades alternatiivsete energiaallikate tõhusust,“ ütles Euroopa Patendiameti president António Campinos finaliste välja kuulutades. „Nende edu põhineb kakskümmend aastat kestnud järkjärgulistel läbimurretel ja näitab, kuidas pidevad investeeringud innovatsiooni võivad edendada kogu tööstusharu, nagu näiteks energia salvestamine.“

„Meil on alati olnud idee, et kui me laboris midagi välja töötame, peab sellest saama reaalset kasu,“ ütleb Leis. „See erineb oluliselt teaduslikest artiklitest, kus alati leitakse midagi uut, kuid kas leitut saab ka päriselus kasutada?“

Need kolm Eesti leiutajat on üks kolmest finalistide meeskonnast tööstuse auhinnakategoorias. Selles kategoorias tunnustatakse silmapaistvaid leiutajaid majanduslikult edukate tehnoloogiate valdkonnas, mille on patenteerinud Euroopa ettevõtted, kus töötab üle 250 töötaja ja mille aastakäive on üle 50 miljoni euro. Euroopa Patendiameti Euroopa leiutaja auhinna 2022. aasta võitjad kuulutatakse välja 21. juunil virtuaalsel tseremoonial. Lisaks valitakse 13 finalisti hulgast publiku lemmik , kelle poolt saab hääletada Euroopa Patendiameti veebilehel enne ametlikku tseremooniat. Hääletamine on avatud 21. juunini 2022.

Jaan Leis omandas doktorikraadi Tartu Ülikoolis teoreetilise ja arvutikeemia erialal. 1999. aastal alustas ta keemik-tehnoloogina tööd erakapitalil baseeruvas arendusasutuses Tartu Tehnoloogiad, jätkates samal ajal ülikoolis teadurina. Leis on 2009. aastal asutatud ettevõtte Skeleton Technologies kaasasutaja. Alates 2021. aastast on ta ka Tartu Ülikooli molekulaartehnoloogia kaasprofessor, töötades jätkuvalt Skeletonis konsultandina.

Mati Arulepal on doktorikraad Tartu Ülikoolist füüsikalise ja elektrokeemia erialal. Ta alustas 1998. a oma karjääri teadurina arendusasutuses Tartu Tehnoloogiad, kus ta töötas ka doktoriõppe ajal. Seejärel töötas ta ettevõttes Carbon Nanotech. 2010. aastal liitus ta juhtivteadurina Leisi ja Perksoniga ettevõttes Skeleton Technologies. Alates 2016. aastast on ta ettevõttes Superkondensaatorite tehniline ekspert.

Anti Perkson sai doktorikraadi Tartu Ülikoolis keemilise füüsika erialal. 1998. aastal asus ta teadurina tööle arendusasutuses Tartu Tehnoloogiad. 2009. aastal asutas ta koos Leisi ja teistega ettevõtte Skeleton Technologies. 2013. aastal liitus ta sama ettevõttega tehnoloogiajuhina ja alates 2016. aastast on ta ettevõttes materjaliteaduse konsultant.

  • Euroopa leiutaja auhind on üks prestiižsemaid innovatsiooniauhindu Euroopas. Euroopa Patendiameti 2006. aastal asutatud auhinnaga tunnustatakse üksikisikute ja meeskondade lahendusi meie aja suurimatele probleemidele. Finalistid ja võitjad valib sõltumatu žürii, mis koosneb auhinna endistest finalistidest ning kes analüüsivad laekunud töid, kuidas need aitavad kaasa tehnika edusammudele, sotsiaalsele ja jätkusuutlikule arengule ning majanduslikule heaolule. Euroopa Patendiamet annab auhinna välja neljas kategoorias – tööstus, teadustöö, väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted ning EPA-välise riigi leiutaja, ühtlasi antakse välja elutöö preemia. Lisainfo Euroopa leiutaja auhinnale kvalifitseerumise ja valikukriteeriumite kohta. Euroopa Patendiamet, mille peakorter asub Münchenis ja mille kontorid on Berliinis, Brüsselis, Haagis ja Viinis, asutati eesmärgiga tugevdada patendialast koostööd Euroopas.
Head Uudised GoodNews