1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti turismisektori huvi tootearenduse vastu on suur
Eesti turismisektori huvi tootearenduse vastu on suur

Eesti turismisektori huvi tootearenduse vastu on suur

Eile õhtul lõppes turismisektori tootearenduse toetuse taotlusvoor. Ettevõtjate huvi oma toodete ja teenuste arendamiseks on suur, kokku laekus 189 taotlust.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti sõnul on 2022. aastal turismisektoris aeg keskenduda tulevikule ja kriisist tugevamale väljumisele. „Toetus on mõeldud uute turismitoodete loomiseks ja juba olemasolevate uuendamiseks, et need looksid suuremat lisandväärtust, tõstaksid Eesti turismitoodete rahvusvahelist konkurentsivõimet ja aitaksid taastada meie turismiteenuste eksporti kriisieelsele tasemele. Suur taotlejate arv on tunnistuseks sellest, et ettevõtjate huvi on suur ja üha enam mõeldakse sellele, kuidas pandeemiajärgselt muutunud maailmas kliente meelitada ja pakkuda neile kaasaegset, põnevat ja ohutut teenust,“ rääkis Sutt.

Toetuse abil arendatav turismitoode peab olema suunatud otse lõpptarbijale, looma reisimotivatsiooni Eesti külastamiseks või külastusaja pikendamiseks, eristuma välisturul ja Eestis pakutavatest teistest turismitoodetest, pakkuma terviklikku külastuselamust, vastama kestlikkuse ja kaasava disaini põhimõtetele ning järgima digi- ja rohepöörde trende.

Toetusmeetme maht on 13,65 miljonit eurot. Taotlusvoor avanes möödunud aasta 5. novembril. Kokku esitati taotlusvooru tähtajaks 189 taotlust kogumahus 28,5 miljonit eurot. Kõik esitatud taotlused hinnatakse ära, seatakse hindamistulemuste järgi pingeritta ning rahastuse saavad eelarve piires kõige tugevamad projektid. Otsused saavad teatavaks 2022. aasta märtsi lõpuks. Toetust sai taotleda 20 000 kuni 200 000 eurot ning projekti tegevused tuleb ellu viia hiljemalt 31. oktoobriks 2023.

Lisaks on käimas taotluste esitamine turismisektori kesksete digilahenduste loomise toetusele. Toetuse abil arendatavad digilahendused tuleb viia ellu turismi- ja IT-ettevõtjate koostöös ning peavad võimaldama liitumist vähemalt sajale turismivaldkonna ettevõttele. Eeltaotlusi saab esitada kuni 21. veebruar 2022 kell 16.00. Taotlemise info on kättesaadav Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse koduleheküljel siin.

Nii tootearenduse kui kesksete digilahenduste toetusi rahastatakse Euroopa Liidu COVID-19 pandeemiale reageerimise ehk REACT-EU vahenditest. Turismisektori tootearenduse toetusega suunatakse sektorisse 13,65 miljonit eurot ning kesksete digilahenduste loomiseks 4 miljonit eurot.

Head Uudised GoodNews