1. Avaleht
  2. Vaba Valgevene heaks
  3. Eesti üliõpilased avaldavad toetust Valgevene tudengitele
Eesti üliõpilased avaldavad toetust Valgevene tudengitele

Eesti üliõpilased avaldavad toetust Valgevene tudengitele

Eesti Üliõpilaskondade Liit ja Valgevene Maja MTÜ näitavad üles solidaarsust Valgevene tudengite ja akadeemiliste töötajatega olukorras, kus valitsusvõim ja kõrgharidusasutused karistavad neid oma demokraatlike õiguste eest seismise tõttu.

Ebademokraatlike presidendivalimiste vastased meeleavaldused algasid juba augusti lõpus. Sellest ajast saati on riigivõimud Valgevene tudengeid aktiivse protesteerimise eest süstemaatiliselt sihile võtnud. Sadu tudengeid on kinni peetud ning paljusid kriminaalkorras karistatud selle eest, et nad kasutavad oma õigust sõnavabadusele ja õigust koguneda. Mitmed Valgevene tudengiorganisatsioonide juhtliikmed on kas arreteeritud või olnud sunnitud riigist lahkuma.

Eesti Üliõpilaskondade Liit ja Valgevene Maja kutsuvad rahvusvahelist kogukonda, Eesti riigivõimu- ja kõrgharidusasutusi üles:

  • nõudma kõigi tudengite, akadeemiliste töötajate ja teiste kinni peetud rahumeelsete meeleavaldajate kohest vabastamist;
  • sätestama poliitilisi ja majanduslikke sanktsioone neile, kes vastutavad Valgevenes toimuva inimõiguste taunitava rikkumise eest;
  • kasutama kõiki võimalikke kanaleid, et survestada Valgevene kõrgharidusasutusi austama tudengite õigust rahumeelsele meeleavaldusele;
  • võimaldama kiirkorras viisasid ja stipendiumeid tagakiusatud tudengitele ja akadeemilistele töötajatele, et nad saaksid õppida ning töötada Eestis.

“Valgevene rahvas ei ole pärast kuid kestnud jõhkrat riigi vägivalda alla andnud ning nõuab jätkuvalt õiglust ja demokraatiat. Tihti on just üliõpilased ja haritlased need, keda sealsed ametivõimud kõige agaramalt taga kiusavad. Me ei saa silmi kinni panna, kui meie enda naaberriigis toimuvad sellised kuriteod,” kommenteerib olukorda Eesti Üliõpilaskondade Liidu asejuht Joonatan Nõgisto.

Head Uudised GoodNews