1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Vabaõhumuuseumi leivapäev viib teekonnale puhtama toidu ja elu poole
Eesti Vabaõhumuuseumi leivapäev viib teekonnale puhtama toidu ja elu poole

Eesti Vabaõhumuuseumi leivapäev viib teekonnale puhtama toidu ja elu poole

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub 13. septembril Eesti leiva päevale ja sügislaadale. Lõikuskuu pidupäevaprogramm keskendub sel korral puhta keskkonna ja toidu seostele. Jagatakse lihtsaid näpunäiteid, kuidas igaüks meist saab tervema elukeskkonna heaks panustada. Avatud on käsitöö-, toidu- ja mahelaat. Lapsed leiavad meisterdamist, mänge ja võistlusi.

„Eestlased hindavad väga puhast ja ehedat toitu. Meie toidu kvaliteet sõltub aga sellest, kui puhas on põllumaa, kui andide- ja ulukiterohke mets, kui terve ja kalarikas meri. Meie argiharjumused mõjutavad palju seda, kui jätkusuutlik ja liigirikas on Eesti loodus täna ja tulevikus. Oma maarahvast esivanematelt on meil ses osas paljuski eeskujuks võtta ning üht-teist soovime ka leivapäeval kõigile huvilistele tutvustada,“ sõnas ürituse projektijuht Merike Puura.

Eesti leiva päeva programmist saab osa kell 10–16. Piki muuseumi peateed kulgeb toidu- ja käsitöölaat, kust leiab kodumaist toidukraami ning keskkonnasõbralikult kasvatatud ja toodetud kaupu.

Tegevused taluõuedel on pühendatud puhta, terve ja jätkusuutliku elukeskkonna teemadele. Teada saab, kuidas turgutada taimi looduslike väetistega, kuidas ära tunda taimekahjustajaid ning nende vastu võidelda. Tutvustatakse, kuidas suhtuti vanasti metsa ja sellega ümber käidi, räägitakse kalamehejuttu, korrastatakse püügivahendeid ning õpetatakse rõivaid parandama ja paikama. Alar Krautman omanimelisest terviseakadeemiast räägib maarahva loodusravist.

Lapsed saavad katsetada turnimistunni harjutusi, mis pidid omal ajal aitama noormeestel väeteenistuseks valmistuda, proovida talulaste mänge, meisterdada puust laevukesi ning panna ennast proovile pagarite ja korstnapühkijate teatevõistlustel.

Lisaks näeb taludes, kuidas käib meie toidulaua kuninga – rukkileiva – valmistamine rehepeksust kuni leiva küpsetamiseni. Kolu kõrtsi ees rõõmustavad vaatajaid-kuulajaid rahvatants ja -muusika ning valitakse parimat laadaleiba.

Sutlepa kabelis toimub kell 11.30 leiva õnnistamise palvus.

Ürituse kavaga saab tutvuda muuseumi kodulehel

Head Uudised GoodNews