1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Eesti valitsus taotleb NATO lepingu artikkel 4 konsultatsioone
Eesti valitsus taotleb NATO lepingu artikkel 4 konsultatsioone

Eesti valitsus taotleb NATO lepingu artikkel 4 konsultatsioone

Eesti valitsus mõistab üheselt hukka Venemaa sõjalise rünnaku Ukraina vastu. Valitsus otsustas telefoniistungil algatada NATOs konsultatsioonid Põhja-Atlandi lepingu artikkel 4 alusel koostöös Läti, Leedu, Poola ja teiste liitlastega. Olukord Eestis ja meie välispiiril on rahulik.

Peaminister Kaja Kallase sõnul on teoks saanud kogu Euroopat ähvardav oht, kus Venemaa ründab sõjaliselt suveräänset Euroopa riiki. „Venemaa laiaulatuslik agressioon on ohuks kogu maailmale ja kõigile NATO riikidele, mistõttu tuleb algatada NATO konsultatsioonid liikmesriikide julgeoleku tugevdamise kohta, et rakendada täiendavad meetmed NATO liikmesriikide kaitse kindlustamiseks. Kõige mõjusam vastus Venemaa agressioonile on ühtsus. Kinnitan kõigile Eesti inimestele, et otsest sõjalist ohtu Eesti julgeolekule ei ole ja olukord Eestis ning meie välispiiril on rahulik,“ rõhutas Kallas. „Valitsus on selleks kriisiks valmistunud, me jälgime olukorda kogu aeg ja tagame inimeste turvatunde.“

Välisministeerium esitab nende konsultatsioonide käigus Eesti seisukohad NATO heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamiseks Balti regioonis. Kaitseministeerium esitab samad seisukohad liitlastele oma koostööformaatides. NATO lepingu artikkel 4 järgi konsulteerivad lepinguosalised omavahel alati, kui neist kellegi arvates on ohustatud mis tahes lepinguosalise territoriaalne terviklikkus, poliitiline sõltumatus või julgeolek.

Neljapäeva õhtul kogunevad erakorraliselt Euroopa Liidu riigipead ja valitsusjuhid Brüsselis ülemkogul.

Eesti toetus Ukrainale on vankumatu. Seisame kindlalt Ukraina iseseisvuse, territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse eest tema rahvusvaheliselt tunnustatud piirides. Ukraina vajab meie poliitilist, majanduslikku ja sõjalist tuge. Peame panema tugeva õla alla Ukraina igakülgseks toetamiseks.

Venemaa sõjalise rünnakuga Ukraina vastu võivad kaasneda otsesed ja kaudsed mõjud kõikidele Euroopa riikidele. Peame olema valmis võimalikeks intsidentideks ja valmistuma mõjude haldamiseks. Riigid võivad sattuda näiteks desinformatsioonikampaaniate ja küberrünnete sihtmärgiks. Rohkem infot on kriis.ee lehel: https://kriis.ee/julgeolekuolukord-euroopas.

Seoses pingete eskalatsiooniga on välisministeerium uuendanud reisihoiatusi Ukraina ja Venemaa kohta!

24. veebruar 2022 – 7:12

Seoses Venemaa sõjalise rünnakuga Ukraina vastu uuendas Eesti välisministeerium reisihoiatust:

Ukrainas viibivatel Eesti kodanikel palutakse riigist lahkuda esimesel võimalusel ja tagasi pöörduda Eestisse. Venemaa sõjalisest tegevusest tulenevalt soovitatakse täielikult Ukrainasse reisimist vältida.

Ukrainas viibivatel Eesti kodanikel palutakse kindlasti oma viibimine registreerida Välisministeeriumi kodulehel või helistada +372 53019999.

Käitumisjuhised Ukrainas viibijale:

  • Lahku Ukrainast esimesel võimalusel ja pöördu tagasi Eestisse: lennuliiklus on suletud, lahkuda saab maismaad pidi.
  • Kui otsustad siiski Ukrainasse jääda, pead arvestama, et sõja arenedes võib riigist lahkumine olla üha keerulisem.
  • Võta ühendust oma lähedaste/sugulastega ja hoia neid kursis oma asukoha ja tegevustega. Tee seda nii juhul, kui otsustad Ukrainasse jääda kui ka siis, kui hakkad tagasi Eestisse tulema.
  • Kui viibid rünnatavas piirkonnas, kasuta kindlasti võimalusi varjumiseks. Lahku piirkonnast niipea, kui olud võimaldavad.
  • Kanna kogu aeg kaasas nii isikut tõendavat kui muid vajalikke dokumente. Hoia dokumente mitte kotis, vaid enda küljes (sisetaskus vms).
  • Soeta endale ja perele esmased varud (toit, vesi, ravimid) kuni 48 tunniks. Kui plaanid Ukrainasse jääda, siis pikemaks ajaks.
  • Kindlusta, et saaksid suhelda nii oma lähedastega kui vajadusel ka konsulaarabi, samuti hoida end pidevalt muutuva infoga kursis. Hoia telefoni aku laetuna, soeta akupank, lisatelefon jm.
  • Selgita, kust saad usaldusväärset Ukraina riiklikku infot ja kohapealseid käitumisjuhiseid. Riigi antud juhiseid on tungivalt soovituslik järgida.
  • Väldi osalemist ja kokkupuuteid kohalike nö meeldeavalduste jm suuremate kogunemistega.
  • Eestisse tulekul väldi teekondi, mis viivad relvakonfliktiga seotud piirkondadesse ja riikidesse (Venemaa, Valgevene). Mõistlik on liikuda esmalt sõjapiirkonnast eemale lääne suunas ja seejärel lahkuda EL liikmesriikide (Poola, Ungari, Slovakkia või Rumeenia kaudu). Neis riikides toimib ka lennuliiklus.
  • Kui oled enda Ukrainas viibimise registreerinud, teavita riiki ka sellest, kui oled Ukrainast turvaliselt lahkunud.
Head Uudised GoodNews