1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eestimaa Looduse Fond korraldab suvel mitmed niitmisõpetustalgud
Eestimaa Looduse Fond korraldab suvel mitmed niitmisõpetustalgud

Eestimaa Looduse Fond korraldab suvel mitmed niitmisõpetustalgud

Eesti Vabaõhumuuseum koostöös Eestimaa Looduse Fondiga kutsub 4. juulil vikatiga niitmise päevale, kus õpetusi jagab üks Eesti aktiivsemaid vikatiga niitmise propageerijaid Priit Kukk.

Vabaõhumuuseumi teaduri Hanno Talvingu sõnul aitab vanade oskuste tundmine hoida sidet esivanematega. „Heinategu on karjakasvatuse loomulik osa. Traditsiooniliselt niideti kogu vajalik hein vikatiga. Taluelus olulisi töid ja tegevusi ise järele proovides saame aimu, kui keeruline oli loomi ja ennast üle talve elatada. Vikatiga niitmise kunsti – nagu teisigi vanu töövõtteid – tasub meeles hoida ja aeg-ajalt taasavastada, sest kunagi ei tea, millal oskust jälle vaja läheb. Igale poole ei pääse ka tänapäeval niidukiga ligi, pealegi aitab vikatiga niitmine hoida meile tuttavaid talumaastikke,“ sõnas Talving.

Vikati harjutamiseks saab kohapealt, kuid soovi korral võib ka enda töövahendi kaasa võtta. Osalemine on tasuta, kuid vajalik on registreerimine muuseumi kodulehel.

Terve päeva jooksul saab vabaõhumuuseumi taludes osa suvehooaja tegemistest: osaleda lühiekskursioonidel, proovida karjalapse mänge ja lihtsamaid talutöid. Teada saab näiteks, millised olid esivanemate kodud ja igapäevased toimetused 200 aastat tagasi, kuidas pesti pesu või ravitseti haigusi.

Eestimaa Looduse Fondi eestvedamisel korraldatavad niitmistalgud jätkuvad suvekuudel ja septembris Eestimaa erinevais paigus.

Vikatiga niitmise päev toimub Eestimaa Looduse Fondi, Pärandkoosluste Kaitse Ühingu, Karula Hoiu Ühingu ja teiste partnerite koostöös. Ürituse toimumist toetab Avatud Eesti Fond koos Vabaühenduste Liiduga Aktiivsete Kodanike Fondist.

Head Uudised GoodNews