1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eestis enneolematu õppevorm pälvis aasta haridusteo tunnustuse
Eestis enneolematu õppevorm pälvis aasta haridusteo tunnustuse

Eestis enneolematu õppevorm pälvis aasta haridusteo tunnustuse

Tänasel „Eestimaa õpib ja tänab“ aasta õpetaja galal pärjati aasta haridusteo tiitliga Cleveroni ja Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainori koostöös käivitunud töökohapõhise kõrgharidusõppe projekt

Cleveroni akadeemia alustas Viljandis õppetööga eelmise aasta sügisel, asudes 20 tudengile pakkuma tehnoloogiakõrgharidust Eestis ainulaadsel robootikatarkvara arenduse õppekaval. Akadeemia programm põhineb Eesti IT-hariduses ainulaadsel nn. integreeritud õppemeetodil, kus samal ajal akadeemilise õppega saab tudeng Cleveroni tiimides oskusi kohe ka reaalselt rakendada. Keskendutud on isejuhtivate sõidukite arendamisele.

„Akadeemia loob tulevastele tootearendajatele tugeva baasi. Üliõpilastele loodud igakülgsed võimalused teadmisi päriselus kohe rakendada lisavad hinnalise praktilise kogemuse. Õppekava sisu nõuab samal ajal tehniliste ja sotsiaalsete oskuste ning loovuse arendamist,“ põhjendas Cleveroni asutaja ja juht Arno Kütt Eestis esmakordse algatuse olulisust. „Tehnoloogiaettevõttena otsustasime anda oma panuse, et noori tippspetsialistideks koolitada ja kogu ettevõtlusele innovaatiliste lahendustega lisaväärtust luua.“

„Kõrgkoolidelt oodatakse üha enam koostöö süvendamist ettevõtetega. Akadeemia on esimene suurepärane näide, kuidas luua võrgustik üliõpilaste, praktikute ja õppejõudude vahel. Sedalaadi koostöö annab tööandjale sobivate teadmiste, oskuste ja hoiakutega töötaja, õppijale tööelus väärtuslikud kogemused ja teadmised ning koolile kindlustunde, et teeb seda, mida ettevõte vajab,“ märkis Mainori kõrgkooli rektor Mait Rungi.

„Ühtlasi saab positiivse tõuke õppejõudude professionaalne areng ja tööalane motivatsioon luua tööturule reaalset väärtust ning õppida rääkima ettevõtetega ühist keelt. Otsene koostöö õpetab paindlikkust ning valmidust ajaga kaasas käia. Kool, nagu iga teinegi organisatsioon, peab looma tegelikku väärtust, säilitades samal ajal akadeemilise vastutustunde,“ lisas Rungi.

Kolmeaastane rakenduskõrghariduse õpe toimub Cleveroni peakontoris Viljandis. Tudengitele jagavad teadmisi Mainori õppejõud, erialaeksperdid ja Cleveroni tippspetsialistid. Parimatele pakutakse pärast kursuse läbimist võimalust Cleveroniga liituda.

„Usume, et igapäevane koostöö oma valdkonna tippudega kasvatab noorte oskusi, kirge ja huvi toote- ning tarkvaraarenduse vastu, samuti tõstab konkurentsivõimet edasise karjääri rajamisel,” sõnas Kütt.

Soodne võimalus praktilise tööeluga tutvumiseks

Praktikaained, mis vahelduvad teooriatundidega, moodustavad kolmandiku õppekavast. Lisanduvad praktilised tööd muudes ainetes. Õpet alustatakse väiksemast hobielektroonika programmeerimisest ja robootikakomplektidest ning lõpetatakse päris isejuhtiva autoga. Lisaks on praktika läbimiseks eraldi ülesanne – kolme aasta jooksul tuleb meeskonna ja Cleveroni mentorite toel omal käel luua isesõitev robotkuller.

Cleveron on üliõpilastele loonud mitmekesised võimalused nii individuaalseks kui rühmatööks. Praktikalabor võimaldab näha ja õppida maailmatasemel tootearendust. Tudengile pakutakse kogu õppeaasta vältel tasuta lõunasööki, 400 euro suurust kuustipendiumi, majutust ja õppemaksuvabastust ning soovijatele tasuta sõitu Viljandi ja Tartu vahel.

Õppeprogrammi läbiv tudeng omandab robootikatarkvara arenduse teadmised ja oskused, saab isejuhitava auto arendamise ja meeskonnatöö kogemuse ning seisab silmitsi olukordadega, mis nõuavad valmisolekut muutustega kohanemiseks. Lõpetaja saab Cleveroni akadeemia sertifikaadi ja Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor bakalaureusekraadi.

Haridusministeerium tunnustab aasta haridusteo auhinnaga koolieelsete lasteasutuste, üldhariduskoolide, kutseõppeasutuste, kõrgkoolide ja haridusvaldkonnas tegutsevate organisatsioonide või ühenduste viimase kolme aasta ettevõtmisi, millega on märkimisväärselt panustatud õppimise ja õpetamise arendamisse ning mis väärivad esiletõstmist ja jagamist.

Cleveroni ja Mainori kõrgkooli tunnustas kõnealuse õppekava ellukutsumise eest Aasta Teo tiitliga ka Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit (ITL). 2018. aastal võitis Cleveron EAS-i ja Eesti Tööandjate Keskliidu konkursil aasta uuendaja ja aasta disaini rakendaja auhinna, Arno Kütt pärjati mullu aga aasta töösturi tiitliga.

Head Uudised GoodNews