1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eestis on visiidil Tšehhi senati esimees
Eestis on visiidil Tšehhi senati esimees

Eestis on visiidil Tšehhi senati esimees

Riigikogu esimehe Jüri Ratta tänasel kohtumisel Tšehhi senati esimehe Miloš Vystrčiliga oli fookuses kahepoolsete suhete tihendamine energeetikas ja digitaliseerimises.

Ratas märkis, et Tšehhi on Eestile lähedane partner ja samameelne liitlane nii Euroopa Liidus kui ka NATO-s. Riigikogu esimees tänas Tšehhit panuse eest NATO Balti riikide õhuturbesse. Ta meenutas, et 2019. aastal oli Tšehhi kohal Ämaris ja avaldas lootust, et tšehhid naasevad peagi. „Meie riikide koostöö on olnud pikaajaline: tänavu detsembris tähistame diplomaatiliste suhete sõlmimise 100. aastapäeva,“ mainis Ratas.

Kohtumisel räägiti pikemalt energiajulgeolekust, rohepöördest ja energiahindade järsu tõusu vastu suunatud meetmetest. Ratas rõhutas, et elektri- ja gaasihinna tõus ei tohi peatada rohe-eesmärkide saavutamist. Tema sõnul on Eesti seisukohad rohepaketile „Fit For 55“ kujundamisel. „Üleminek peab olema õiglane ja mitte käima inimeste arvelt,“ rõhutas Ratas ja lisas, et käimas on ka Balti elektrivõrgu sünkroniseerimine Lääne-Euroopaga.

„Eesti on sõnastanud kliimaneutraalsuse eesmärgi aastaks 2050 ja otsustanud, et põlevkivist energia ja õli tootmine peaks lõppema hiljemalt 2040,“ kõneles Ratas. „See on aeg transformatsiooniks, et leida uusi energiaallikaid ja lahendada ka sotsiaalmajanduslikud küsimused. Eesti näeb alternatiivina päikese ja tuulenergiat ning on valmis analüüsima ka tuumaenergia kasutuselevõttu, sest see on üks võimalik alternatiiv fossiilsetele kütustele.“ Ratas tõdes, et tuumaenergia kasutuselevõtu üle on kindlasti vaja pidada debatti, sest lahendamist vajavad nii rahastust kui ka inimeste emotsioone puudutavad küsimused.

Pooled nentisid, et kahepoolsetes suhetes on veel kasutamata potentsiaali ja leppisid kokku, et parlamentaarse koostöö raames minnakse edasi nii energeetika kui ka digitaliseerimisega seotud teemadega. Vystrčili sõnul on nende ettevõtjate huvi koostöö vastu suur.

Kohtumisel osales ka Eesti-Tšehhi parlamendirühma esimees, Euroopa Liidu asjade komisjoni ja rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd, kes tõi esile kahe riigi tihedad ja head parlamentaarsed suhted. Rääkides kliimaneutraalsusest, märkis Sõerd, et nende eesmärkide saavutamine pakub võimalusi innovatsiooniks ja Euroopa Liidu taastekavast on võimalik selleks ka toetust taotleda.

Täna hommikul avasid Jüri Ratas ja Miloš Vystrčil Eesti Kaubandus-Tööstuskojas Tšehhi-Eesti ärifoorumi. Avasõnades kutsus Ratas üles keskenduma kahepoolsele majanduskoostööle ja otsima laiemaid koostöövõimalusi digitaliseerimise ja tehisintellekti valdkonnas.

Homme külastavad Miloš Vystrčil ja teda saatev delegatsioon E-Eesti teabekeskust. Eesti visiidi lõppedes suundub Vystrčil visiidile Leetu.

Head Uudised GoodNews