1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eestis toimub reedel kõrgetasemeline konverents mittekodanike õigustest
Eestis toimub reedel kõrgetasemeline konverents mittekodanike õigustest

Eestis toimub reedel kõrgetasemeline konverents mittekodanike õigustest

10. detsembril viib Euroopa Parlamendi liige Yana Toom läbi veebikonverentsi „Unustatud eurooplased“, mis on pühendatud kodakondsuseta isikute, eelkõige Eesti ja Läti alaliste elanike probleemidele.

Üritus toimub Euroopa Parlamendi fraktsiooni Renew Europe’i egiidi all ja Euroopa tuleviku konverentsi raames. Konverentsil osalejad püüavad vastata kodakondsusetusega seotud päevakajalistele küsimustele: kas kodakondsusetus on Eestis ja Lätis igavene; kas see on rahvusvaheliste kohustuste rikkumine; kas suur hulk kodakondsuseta isikuid Eestis ja Lätis on märk diskrimineerimisest; kas Euroopa Liit peaks aitama kodakondsuseta isikute probleeme lahendada; kas Euroopa Liidu pass tuleks kasutusele võtta ja väljastada see mittekodanikele; kas mittekodanikud võivad saada Euroopa Liidu kodanike õigused, sealhulgas liikumisvabaduse ja õiguse osaleda Euroopa valimistel?

Konverentsil osalevad Euroopa Parlamendi liikmed Yana Toom ja Nils Ušakovs, inimõiguslased Laura van Waas, Boriss Cilevičs ja Kari Käsper, juristid Aleksei Dimitrov ja Vadim Poleštšuk. Konverentsi töökeel on inglise keel, tõlge tehakse eesti ja vene keelde. Oma kommentaare, küsimusi ja ettepanekuid, mis aitaksid kodakondsusetuse probleemi lahendada, võib avaldada juba praegu. Need mõjutavad konverentsi tulemust ja neid arutatakse Euroopa tuleviku konverentsil.

Head Uudised GoodNews