1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. EESTLASED KOJU I Uued koju reisimise võimalused ja oluline konsulaarinfo
EESTLASED KOJU I Uued koju reisimise võimalused ja oluline konsulaarinfo

EESTLASED KOJU I Uued koju reisimise võimalused ja oluline konsulaarinfo

Välisministeerium ja Eesti välisesindused jätkavad koostööd reisi- ja transpordifirmade ning teiste riikidega, et leida ja vahendada lahendusi eestlaste koju naasmiseks.

Jagame Välisministeeriumile teadaolevalt kõige värskemat infot.

Juurde on tulnud lisalennud:

  • Homme, 22. märtsil kl 13.30 toimub Atlantic Traveli erilend Tenerife Lõunalennujaamast (Tenerife Sur) Riiga. Veel on vabu kohti, huvilistel palutakse anda viivitamatult endast märku: atlantic@atlantic.lv. Riia lennujaamast viib kl 22 paiku huvilised Eestisse ka Lux Expressi eribuss, huvist anda märku info@luxexpress.eu.
  • Nordica erilend Malagast Tallinna on planeeritud teisipäevaks, 24. märtsiks väljumisega kl 12.45. Piletite broneerimine otse Nordica kodulehelt www.nordica.ee/lendamekoju. Samuti on võimalus saada Tallinnast Malagasse hispaanlastel, kes soovivad koju pöörduda. Tallinn-Malaga lend väljub 24. märtsil kl 08.00.
  • Esmaspäeval, 23. märtsil kl 15.50 toimub Air Balticu erilend Istanbulist Riiga. Broneerimiseks palun helistada +371 6710 7771.
  • Esmaspäeval, 23. märtsil toimub Leedu korraldatud evakuatsioonilend Balilt Vilniusesse; huvilistel palume end viivitamatult registreerida aadressil https://www.kidytour.lt/skrydis-balis-vilnius või anda endast teada Eesti saatkonnale Canberras (nimi, isikukood, passinumber, kontakttelefon): consular.canberra@mfa.ee
  • Kolmapäeval, 25. märtsil kl 08.20 toimub Tšehhi korraldatud evakuatsioonilend Hanoist Prahasse. Huvist peaks teada andma: +372 5301 9999.

Oluline konsulaarinfo:

  • Uus-Meremaalt tagasi pöörduda soovivatele inimestele on hea uudis see, et Austraalia pikendas eile, 20. märtsil kl 21.00 (kohalik aeg) transiidiperioodi 72 tunnile, mis tähendab, et kuni 23. märtsini kl 21.00 (kohalik aeg) on veel lubatud reisida läbi Austraalia lennujaamade. Ümberistumine peab toimuma samal päeval. Esialgu pidi transiidiperiood olema 36-tunnine.
  • Jätkuvalt meenutab Välisministeerium, et need, kes lendavad Eestisse tagasi Helsingi kaudu, peaksid olema valmis näitama oma reisi alguskohas lennufirmale tõendit (näiteks laevapiletit) selle kohta, et reisi lõppsihtpunkt on Eesti. Hoolimata Soome valitsuse kehtestatud uutest piiriületusjuhistest, mis hakkavad kehtima pühapäeva südaööst, saavad Eesti kodanikud ja alalised elanikud Soome kaudu endiselt koju tagasi tulla. Rahvusvahelistest lennujaamadest ja sadamatest on transiit läbi Soome lubatud. Näiteks Vantaa lennujaamast või Turu sadamast võib inimene minna Helsingi sadamasse, et jõuda Tallinna laevale.
  • Riiast Eestisse saamiseks soovitab Välisministeerium järgnevaid variante: a) sõita Riiast rongiga Lugažini (Valka lähedal), väljumised kl 10.34 ja 18.15 (esimese variandi puhul on võimalik istuda samal päeval ümber Valga-Tallinna rongide peale); b) suurema reisijate seltskonna puhul võtta ühendust Lux Expressiga (info@luxexpress.eu), et anda märku oma maandumisest ja organiseerida võimalusel ühine bussitransport; c) võtta takso ja sõita sellega Eesti piirile Iklasse või Valka ning kutsuda endale sinna keegi (näiteks pereliige või sõber) vastu; d) võtta Riiast rendiauto ja tagastada see Tallinnas.

Juba varem välja kuulutatud erilennud ja -laevareisid:

  • Täna, 21. märtsil kl 14.00 väljub Eesti Kergejõustikuliiduga koostöös toimuv erilend Farost ja saabub Tallinna kell 20.40. Kõik kellaajad on kohaliku aja järgi. Lennud teostab SmartLynx Airlines Estonia. Lisainfo: https://www.wris.ee/est/avalehe-kategooriad/top-tooted.p/evakuatsioonile…
  • 21., 22., 24. ja 25. märtsil toimuvad Air Balticu erilennud Londonist Gatwicki lennujaamast Riiga. Pileti broneerimiseks palun helistada: +371 67207771. Lisainfo: https://www.airbaltic.com/et/airbaltic-lisab-lennuliine-et-tuua-tagasi-k…
  • Pühapäeval, 22. märtsil kell 14.00 väljub Kiievist Boryspili lennujaamast lend Tallinnasse, mis võtab peale kõik Eesti kodanikud, kes soovivad Tallinnasse jõuda. Lennu teostab Skyup Airlines ja otselingi Tallinna lennule leiab siit: https://skyup.aero/uk/results?departure_city=IEV&arrival_city=TLL&date_f…. Liinilennud Kiievist lõppesid 17. märtsil ja praeguse seisuga on see ainus võimalus lähiajal Kiievist Tallinnasse lennata.
  • Pühapäeval, 22. märtsil kl 17.40 toimub Air Balticu erilend Abu Dhabist Riiga. Täpsem info tuleb.
  • Esmaspäeval, 23. märtsil toimub Saksamaa organiseeritud tellimuslend Argentinast Buenos Airesest Frankfurti; huvist peaks viivitamatult teada andma: +372 5301 9999.
  • Esmaspäeval, 23. märtsil toimub Air Balticu erilend Tbilisist Riiga. Pileti broneerimiseks palume helistada: +371 67207771.
  • Teisipäeval ja kolmapäeval, 24. ja 25. märtsil toimuvad Air Balticu erilennud Amsterdamist Riiga. Pileti broneerimiseks palume helistada: +371 67207771.
  • Tallink muutis välisministeeriumi palvel 19. märtsist kuni 22. märtsini (kaasa arvatud) Megastar viimase väljumise aega Helsingist Tallinnasse. Megastar väljub kl 23.00. Piletimüük toimub sadamas kuni 22.50.

Veel on Välisministeeriumile teadaolevalt võimalik liituda ka tavalendudega tagasipöördumiseks Balti riikidesse:

  • Kaugematest sihtpunktidest võimalik lennata näiteks Helsingisse ja sõita edasi laevaga Tallinnasse
  • Edinburgh (Ryanair, 23.03)
  • Frankfurt (Lufthansa, kuni 23.03, samuti 25.03 ja 27.03)
  • Düsseldorf-Weeze (Ryanair, 23.03)
  • Istanbul (Turkish Airlinesi 21. ja 24.–26. märtsi lennud toimuvad hetkel plaanipäraselt. Alates 19. märtsist peatas Turkish Airlines lennuühenduse Läti, Poola, Portugali, Maroko, Liibanoni, Usbekistani, Moldova, Gruusia ja Taiwaniga ning alates 20. märtsist Luksemburgi ja Maltaga)
  • London (Ryanair, viimane lend 23.03; Easyjetil üksikud väljumised, esimene vaba 29.03)
  • Minsk (Belavia, järgmised lennud 26.03, 28.03)
  • Stockholm (esimene võimalik LOTi lend 29.03; Nordica erilend marsruudiga Norwich-Stockholm-Tallinn 21.03 on välja müüdud)
  • USAst toimuvad mitmed regulaarliinide lennud Euroopasse, sealhulgas igapäevane Delta lend New Yorgist Londonisse. Täpsema info leiab lennufirma kodulehelt.
  • India ja Euroopa vahelised lennud toimuvad vähemalt kuni 22. märtsini.
  • Vietnamist Euroopasse sõidavad Qatar, Emirates, Turkish ja China Airlines. Lennugraafiku info 1 päev ette http://noibaiairport.vn/HOME/Lichbay.aspx; Noibai lennujaama abitelefon: 1900 636 535

Broneeringute tegemiseks pöörduge palun reisikorraldaja poole. Reisifirmade kontaktid:

Estravel: estravel@estravel.ee tel: +372 6 266 266
Baltic Tours: klienditeenindus@baltictours.ee
CWT Estonia: city-ee@mycwt.com
Go Travel: ariklient@gotravel.ee
Reisibüroo Atlas: tartu@atlas.ee
WRIS: tellimus@wris.ee

Välisministeerium jätkab tihedat suhtlust nii reisifirmade kui ka teiste Euroopa Liidu riikidega, et võimalikele evakuatsioonilendudele pääseksid eestlased, kellel puudub Välisministeeriumile teadaolevalt võimalus pääseda tagasi mõnest kaugemast sihtkohast. Tuleb arvestada, et lendude maksumus varieerub ja oleneb lennu täituvusest.

Kui olete välismaal sattunud lõksu ja ei leia võimalusi tagasipöördumiseks, palume anda sellest märku numbril +372 5301 9999 (24h).

Võimalike uute reisipiirangute kehtestamise või transpordiühenduste katkemise tõttu palume kõikidel reisil viibivatel eestlastel naasta võimalusel kiiremas korras koju või valmistuda asukohariigis pikemalt olema.

Head Uudised GoodNews