1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Eestlased toovad lavale balleti Mishima ainetel
Eestlased toovad lavale balleti Mishima ainetel

Eestlased toovad lavale balleti Mishima ainetel

Balleti “Keres” loominguline meeskond koosseisus lavastaja Teet Kask ning heliloojad Sander Mölder ja Timo Steiner lähevad 12. veebruaril Jaapanisse uue lavastuse jaoks inspiratsiooni otsima: märtsis 2020 on plaan lavale tuua ballett jaapani kirjaniku Yukio Mishima raamatu “Kuldne tempel” ainetel.

Kultuuri- ja insipiratsiooniretkel külastatakse Kuldset Templit Kyôtos ning kohtutakse Mishima loomingu spetsialistidega, kelle hulgas on Kyôto ülikooli professor ja kirjanik Atsushi Tanigawa, kirjanduskriitik ja kirjanik Koichiro Tomioka ning Mishima-uurija Masahiko Shimada.

Kyôtos asuva Kinkakuji templi mahapõletamise intsidendil põhinev Yukio Mishima (1925 – 1970) tuntuim romaan jälgib noore munga ja templi kummalisi suhteid, mis hakkavad hargnema juba peategelase lapsepõlves, mil ta kuuleb isalt lugusid maailma kõige kaunimast asjast. Tempel kogu oma iluga vallutab nooruki meeled, muudab neid, manipuleerib nendega, kord ilmutades end poisile kõige ebasobivamal hetkel, kord jälle hoides kogu ilu endale. Painavas meeltesegaduses ei jäägi noorel mungal muud üle, kui enesevabastuse eesmärgil hävitada selle ilu alge.

Helilooja Timo Steiner: “Läheme oma retkel kuulama Kuldse Templi lugu. Lääne inimese jaoks on asjad tihti kas mustad või valged, äärmisel juhul värvilised või pooltoonides. Aga mitte mustad ja valged samaaegselt, ilusad ja mitteilusad samal hetkel. Tempel jutustab lugu kahest ilust. Ühest, mis on täiuslik iseendas, ilu, mis on ilu. Ja teisest, mis peab meid võtma oma rüppe ja maailma eest varjama. Mis on nii ilus, et seda saab ainult hävitada.”

Balletiga „Keres“ saab Eestis viimast korda kohtuda 4. märtsil. Samal päeval tulevad müüki “Kuldse templi” piletid.

Head Uudised GoodNews