1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Eestlastelt uuriti, milline kool aitab leida töökoha kõige kiiremini
Eestlastelt uuriti, milline kool aitab leida töökoha kõige kiiremini

Eestlastelt uuriti, milline kool aitab leida töökoha kõige kiiremini

CV Keskus küsis enam kui 2500 töövõtjalt, missuguse kooli vilistlased leiavad kiirelt sobiva töökoha.

Eelmise aasta võitja Taltechi Eesti Infotehnoloogia Kolledž säilitas koha küll esiviisikus, kuid loovutas esikoha Tartu Tervishoiu Kõrgkoolile. Teise koha haaras taas Tallinna Tervishoiu Kõrgkool. Nii Tartu kui ka Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolide vilistlastest 93% kinnitasid, et nad leidsid sobiva töö hiljemalt paari kuu jooksul pärast kooli lõpetamist.

Tervishoiukõrgkoolidele järgnesid Estonian Business School ja Tallinna Tehnikakõrgkool, kelle vilistlastest 88% ei pidanud sobiva töökoha leidmist pikalt ootama. Esikümnesse mahtusid veel Eesti Infotehnoloogia Kolledž, Tallinna Tehnikaülikool, Sisekaitseakadeemia, Eesti Lennuakadeemia, Tallinna Ülikool ja Tartu Ülikool.

Kümnendik vastajatest tõi välja, et neil läks pärast kõrgkooli lõpetamist töökoha leidmisega kauem kui aasta või et nad on endiselt töökohta otsimas. Seepärast tuleb erialavalik langetada teadlikult ja analüüsida, missuguste oskuste järgi kasvab nõudlus järgmiste aastate lõikes.

Mida õppida, et tööd oleks?

Vastajate arvates on lihtsam head töökohta leida, kui õppida arhitektuuri- ja inseneriteadusi, farmaatsiat, õhusõiduki juhtimist, õendust, õigust, tervist ja heaolu, haridust, psühholoogiat, disaini, infotehnoloogiat või ärindust, ettevõtlust ja juhtimist.

Märksa keerulisem on uuringus osalejate meelest leida töökoht kunstide (sh muusika, teatri- ja tantsukunsti), riigi- ja poliitikateaduste, loodusteaduste, töötlemise ja tootmise, majandusarvestuse ja maksunduse, sotsiaalteaduste, ajakirjanduse ja teabe või keeleõppe õppekava läbinutel.

Samuti selgus uuringust, et nii Tartu Ülikooli kui ka Tallinna Ülikooli tudengid on vastustes identsed. Mõlema kõrgkooli vilistlastest 71% leidsid töö mõne kuu jooksul ja ka lõpetajate keskmine palgaootus on täpselt sama: brutopalk 1524 eurot.

Kõrgeimat palka prognoosivad endale Estonian Business Schooli tudengid

Küsitlusele vastanuist 25% oli kõrgharidus veel omandamisel, mis andis võimaluse uurida ka tudengite palgaprognoose esimesele täistöökohale pärast kõrghariduse saamist. Kõige kõrgema palgaootusega plaanivad tööturule siseneda Estonian Business Schooli tudengid, kes sooviksid teenida keskmiselt vähemalt 2227 euro suurust brutotöötasu. Palgaootuste esikolmikusse mahtusid veel Tallinna Tehnikakõrgkooli tudengid, kes soovivad tööturule siseneda 2008-eurose brutopalgaga ja Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor tudengid 1833-eurose brutopalga ootusega.

Kuigi tervishoiu valdkonna kõrgkoolide lõpetajad leiavad töökoha kiirelt, joonistus uuringust välja, et mainitud valdkonna tudengite palgaootus püsib Eesti keskmise palga piirimail. Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli tudengid prognoosivad endale 1446-eurost brutopalka ja Tartu Tervishoiu Kõrgkooli tudengid 1380-eurost brutopalka.

Head Uudised GoodNews