1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eetikakoolituste jätkumine on oluline! Sisekaitseakadeemia koolitab ametnikke vältima korruptiivset käitumist
Eetikakoolituste jätkumine on oluline! Sisekaitseakadeemia koolitab ametnikke vältima korruptiivset käitumist

Eetikakoolituste jätkumine on oluline! Sisekaitseakadeemia koolitab ametnikke vältima korruptiivset käitumist

Sisekaitseakadeemia viib läbi riigi- ja kohalike omavalitsuste ametnikele ning riigiga kokku puutuvate äriühingute esindajatele koolituste sarja, mille eesmärgiks on suurendada inimeste teadlikkust korruptsiooniriskidest ning tugevdada korruptsioonivastast hoiakut kogu riigis.

„Eetikakoolituste jätkumine on oluline ametnikueetika nõukogu seisukohtade ja ametniku eetikakoodeksi tutvustamisel avalikele teenistujatele ning ühtsetel väärtustel põhineva avaliku sektori toimimise seisukohast,“ tõdes koolituse projektijuht, Sisekaitseakadeemia täiendusõppe spetsialist Karin Sindonen.

Ta lisas, et eetilise kompetentsi suurenemine aitab ennetada nii ebaeetilist käitumist kui ka tõsisemaid korruptsioonijuhtumeid. „Koolitused aitavad kindlasti kaasa usaldusväärse ja asjatundliku avaliku teenistuse ning avaliku sektori kujundamisele ja kvaliteetsele avaliku halduse toimimisele,“ sõnas Sindonen.

Eetikakoolitus on praktilise suunitlusega, keskendudes Eesti avaliku teenistuse toimimispõhimõtetele, avalikule eetikale ja korruptsiooni ennetamise võimalustele. Koolituse läbimise tulemusena paraneb avalike teenistujate ja avaliku sektori sihtrühmade teadlikkus avaliku teenistuse/sektori väärtustest, eetikast, huvide konflikti ja korruptsiooni ennetamisest. Samuti paranevad teadmised ja oskused ära tunda, analüüsida ja lahendada ametialaseid eetilisi dilemmasid ning oskused kasutada ametniku eetikakoodeksit igapäevatöös.

Koolitusi viivad läbi valdkonna tunnustatud eksperdid ja õppejõud – Aare Kasemets, Aive Pevkur, Anneli Sihver, Hille Voolaid, Tanel Oppi –, kel kõigil on mitmeaastane kogemus juhendada avaliku teenistuse eetika ja korruptsiooniennetamise koolitusi. Samuti on nad loonud nii koolitusprogramme kui õppevahendeid.

2019. aastal plaanib Sisekaitseakadeemia läbi viia kokku 28 koolituspäeva. Nendel osalevad avaliku teenistuse ametnikud ja töötajad, avaliku sektori asutuste juhid, riigi ja kohaliku omavalitsuse osalusega MTÜ-d, sihtasutused ja äriühingute liikmed. Eraldi on koolitus haridusvaldkonnale – üld- ja kutsehariduskoolide ning koolieelsetes lasteasutuste juhtivtöötajatele.

Enamus koolitused toimuvad Tallinnas ja Tartus, mõni ka Pärnus ja Rakveres. Maikuus toimub kolm koolitust, esimene koolitus toimus 21. mail 2019. Info koolituste kohta on leitav Sisekaitseakadeemia kodulehe koolituskalendrist.

Head Uudised GoodNews