1. Avaleht
  2. Loomad
  3. Ekspert annab nõu: kuidas ilusate ilmadega lemmiklooma läikima lüüa
Ekspert annab nõu: kuidas ilusate ilmadega lemmiklooma läikima lüüa

Ekspert annab nõu: kuidas ilusate ilmadega lemmiklooma läikima lüüa

Kas pole mitte tuju parem, kui oled end puhtaks pesnud, kenad riided on seljas, lõhnad hästi ja tunned end värskena? Jah, sama kehtib lemmikloomade puhul – ka su neljajalgsel on parem tunne, kui tema eest hoolitsetakse. Olgu-olgu, riiete asemel eelistaks ta ilmselt kohevat karva. Küsimus pole ainult loomaomaniku uhkustundes oma ilusa looma üle, vaid ka lemmiku enda enesetundes ja heas tujus. Hoolitsetud loom paistab silma, samas võib välimuse eest hoolt kandmine ka tema tervislikke probleeme ennetada. KIKA Eesti juht Ksenia German aitab välja tuua põhivõtted, kuidas lemmiklooma karv läikima lüüa.

Groomingu põhitõed on need, mida tuleks igaljuhul silmas pidada. Lemmiku pesemiseks on olemas lai valik šampoone. Tähtis: peale šampooniga pesemist ei tohi unustada ka palsami kasutamist! Noortele koertele on spetsiaalsed eeterliku õli ja kirsiõite ekstraktiga nii-öelda kutsikašampoonid, valgekarvalistele koertele-kassidele on vastavalt karva värvusele eriline šampoon-seep. Kui neljajalgne on allergiline või kõõmaga hädas, tasub vaadata vastavalt allergia- ja kõõmavastaseid šampoone, mida on nii pika kui ka lühikese karvkattega lemmikutele. Peale poris müramist on soovitatav kasutada plekke eemaldavat vahtu ja mustust eemaldavat šampooni. Kui lemmiku karv on juba rikutud, siis tundliku nahaga koertele on omakorda makadaamiaõliga šampoon.

Rikutud karv nõuab erilist hoolt. Karvkatte hoolitsusel tuleb silmas pidada enda lemmiku karvkatte pikkust. On universaalseid tooteid, mis sobivad nii pika- kui lühikarvalistele, kuid ka spetsiifilisi palsameid, mis mõeldud vastavalt karvkatte pikkusele. Kui lemmikul on palju tüütuid pusasid, siis ka nende eemaldamiseks on spetsiaalseid kreempalsameid.

Karvadega tegelemine võib tunduda tüütu töö, kuid õigete vahenditega on see pigem nauding. On väga palju erinevate kujude ja funktsioonidega kamme ja harju. Näiteks karvapusade lahtiharutamiseks on pehmete harjastega harjad, pöörlevate piidega harjad ja veel lõikur nende eemaldamiseks. Pikakarvalistele ja lühikarvalistele on erinevad spetsiaalsed kammid, mis vähendavad pulstumist. Moodsamad kammid on vahetatava peaga. Massaažikinnas aitab stimuleerida vereringet ja kõrvaldada vigastatud ja surnud karvu, kuid erinevalt massaažiharjast võib seda kasutada vaid kuiva karva puhul. Massaažiharja lisaboonus on sellest tulenevalt ka võimalus kasutada seda looma pesemiseks.

Kui lemmik pestud, kammitud ja klanitud, võib teda ka lõhnastada. Eriti šikkidele koertele ja kassidele on näiteks kalamarja ekstrakti sisaldav parfüüm. Mõnel lemmikloomal on teistsugused eelistused, võib-olla sobib talle rohkem tsitruste aroomiga lõhn või aromaatsete taimedega tugevama aroomiga parfüüm. Lõhnad ei sisalda alkoholi, lisaks on arvestatud naha tundlikkusega ja ei ärrita ka looma haistmismeelt. Heale aroomile lisaks annab see ka hea läike. Alati tuleb valida looduslike koostiosadega tooted – see on eriti tähtis, et lemmikul ei tekiks mingeid terviserikkeid.

Hea ja hoolitsetud välimuse saavutamiseks tuleks muidugi alustada toitumisest. Välimine ilu on oluline, kuid kõik algab õigest söödast ja tervislikust eluviisist. Kui menüü on kasin, ei aita ka eelpool välja toodud abivahendid looma ilusaks teha. Super-premium klassi sööt on eelduseks sellele, et lemmikloom oleks õnnelik ja näeks kaunis välja.

Head Uudised GoodNews