1. Avaleht
  2. Loomad
  3. Ekspert annab nõu: miks vitamiinid lemmiku jaoks nii olulised on?
Ekspert annab nõu: miks vitamiinid lemmiku jaoks nii olulised on?

Ekspert annab nõu: miks vitamiinid lemmiku jaoks nii olulised on?

Iga peremees soovib, et ta lemmikloom oleks terve ja õnnelik. KIKA Leedus läbi viidud küsitlusest selgus, et vaid 7% loomaomanikest annab oma hoolealustele regulaarselt vitamiine ja 35% ei lisa oma loomade söödaratsiooni üldse mingeid täiendsöötasid. KIKA Eesti juht Ksenia German selgitab, miks koerad ja kassid vajavad vitamiine ja millist kasu need tegelikult annavad.

Täisväärtuslik toit annab tugeva tervise

Esmaklassilised söödad tagavad lemmikloomade täisväärtusliku ja tasakaalustatud toitumise, sest sisaldavad kõiki olulisi vitamiine ja mineraalaineid. Kui loomi toidetakse vähemväärtusliku sööda või kodus valmistatud toiduga, võib see põhjustada tervisehäireid. Seetõttu tuleb sööda valikul eelkõige vaadata, et see:

  • vastaks lemmiklooma maitsele ja keha vajadustele
  • oleks valmistatud looduslikest koostisosadest
  • sisaldaks piisavalt vitamiine ja mineraalaineid ning muid lemmiklooma head tervislikku seisundit toetavaid koostisosi.

Loomulikult tuleb järgida söötmisnorme – sööda soovituslikke päevakoguseid vastavalt looma kaalule. Normid kujunevad vastavalt neljajalgse aktiivsusele või arvestades looma soodumust ülekaalulisusele või põetud haigusi. Seega sõltub lisavitamiinide manustamise vajadus sellest, millist sööta lemmikloomale anda. Kui see on Super Premium-klassi sööt ning teie lemmikloom on täiesti terve, tähendab see, et ta saab kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalained söödast. Kui söödate madalama klassi söödaga, tuleb lemmikloomale anda ka asjakohaseid täiendsöötasid.

Millised vitamiinid ja milleks?

Vitamiinid ei ole kasulikud mitte ainult noorloomadele, tiinetele ja eakamatele lemmikloomadele, vaid ka siis, kui märkate, et looma karv on tuhmunud või ta on tavatult passiivne. Sealjuures tasub loomaarstilt nõu küsida, milliseid vitamiine tuleks lemmikloomale anda.

Noorte lemmikloomade arenguks ja kasvuks on olulised A-, D-, ja E-vitamiin, biotiin, raud, mangaan, seleen, kaltsium, fosfor, kaalium, oomega-3-rasvhapped.

Kahtlemata on looma immuunsuse tugevdamiseks vajalikud erinevad antioksüdandid – A-, D-, C-, E- ja B6-vitamiin, seleen, tsink, mis tagavad lemmiklooma vastupanuvõime haigustele.

Kui tuleb säilitada lemmiklooma optimaalset kehakaalu, peate otsima täiendsöötu, mis sisaldavad D- ja E-vitamiini, biotiini, mangaani, joodi, seleeni, L-karnitiini.

Immuunsüsteemi tugevdamiseks ja füüsilise heaolu tagamiseks on olemas ainulaadne täiendsööt, mis sisaldab MicroZeoGen mineraali, kaltsiumit ja kriiti. Heaks enesetundeks on tähtis vitamiinide, mineraalainete ja toitainete parem omastamine. Kaltsiumilisandiga sööt aitab seda parandada ja ühtlasi kõrvaldada lemmiklooma kehast toksiine, raskemetalle ja ammoniaaki, samuti leevendada kõrvetisi.

Täiendsöötade liigid ja nende olulised koostisosad:

Täiendsööda liik Olulised koostisosad
Tervetele luudele ja hammastele A- ja D-vitamiin, tsink, mangaan, kaltsium, fosfor, kaalium
Tervele nahale ja läikivale karvale A-vitamiin, biotiin, tsink, vask, oomega-6-rasvhapped
Reproduktiivse funktsiooni toetamiseks A-vitamiin, tsink, mangaan, oomega-6-rasvhapped
Noorloomade terveks arenguks ja kasvuks A-, D-, ja E-vitamiin, biotiin, raud, mangaan, seleen, kaltsium, fosfor, kaalium, oomega-3-rasvhapped
Optimaalse kehakaalu toetamiseks D- ja E-vitamiin, biotiin, mangaan, jood, seleen, L-karnitiin

 

Head Uudised GoodNews