1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Elisa Raamatu paremik: milliste raamatute ja ajakirjade kasuks eestlased mullu otsustasid?
Elisa Raamatu paremik: milliste raamatute ja ajakirjade kasuks eestlased mullu otsustasid?

Elisa Raamatu paremik: milliste raamatute ja ajakirjade kasuks eestlased mullu otsustasid?

Mullu osutus Eesti kõige menukamas lugemisäpis Elisa Raamat vaieldamatult kõige populaarsemaks teoseks Delia Owensi “Kus laulavad langustid”. Koroonakriisist tulenevate piirangute mõjul tõusis järsult juba kogenud klientide lugemisaktiivsus ja uute kasutajate liitumine – kõige aktiivsem klient jõudis aastaga lugeda 485 teost.

Möödunud aastal oma seitsmendat sünnipäeva tähistanud Elisa Raamatu äpis kujunesid 2021. aastal traditsiooniliselt kõige edukamateks krimi- ja põnevusteosed, niisamuti leidsid lugejad enda jaoks üles ajakirjad, eneseabiraamatud ning Elisa Essents sarja kuuluvad raamatute kokkuvõtted. Owensi menuromaani kõrval mahtusid poodiumikohtadele Mihkel Raua “Võtku homme mind või saatan” ja Lucy Foley “Kutsutud külalised”.

“Elisa Raamat on aastast aastasse järjest kasvanud ning äppi on selle turule tulemisest saadik alla laetud ligi 145 000 korda. Mullu näitas teenus piirangutest tingitud olukorra mõjul veelgi suuremaid kasvunumbreid ja kasutusaktiivsust, kusjuures keskmiselt luges üks klient aastas 20 raamatut,” lausus Elisa Raamatu tootejuht Karl-Anders Tammes. “Seda, et äpi on enda jaoks üles leidnud järjest rohkemad inimesed, ilmestab selgelt ka see, et möödunud aasta kõige edukamat teost avati enam kui 50 000 korda ning pea kõiki raamatuid avati vähemalt üks kord.”

Kui keskmiselt luges üks klient aastas läbi 20 raamatut, siis rekordiomanikud jõudsid sel aastal ära tarbida vastavalt 485 ja 364 teost. “Üldisest statistikast on näha, et on üksjagu kasutajaid, kes hakkavad päeval lugema ja lõpetavad alles varastel hommikutundidel. Näiteks kuulas rekordiomanik oma juhi lahkel loal tööpostil läbi enamiku teoseid, sest koroonaviiruse tõttu oli oluliselt vähem kliente keda abistada,” märkis rakenduse tootejuht. “Suurte numbrite juures tasub meeles pidada, et ühte kontot võib kasutada kuni kaks inimest ning kuigi selle aasta numbrid tunduvad suured, siis tegelikult kuulub rekord ühele vanapaarile, kes jõudis kahepeale kokku pooleteise aastaga läbi lugeda ligi 800 teost.”

Äpi enda populaarsuse tõusu kõrval kinnitas Tammese sõnul veelgi tugevamalt kanda ka trend, kus raamatuid lisaks lugemisele ka kuulatakse. “Elisa Raamatu iselugeja funktsiooni abil saab lasta endale ette lugeda mistahes platvormil pakutava teose ja seda võimalust on inimesed autoga sõites, trennis käies või kodu koristades järjest rohkem ära hakanud kasutama,” sõnas ta.

See, mida parasjagu loetakse või kuulatakse, sõltub äpistatistikale tuginedes tugevalt kasutaja soost ja vanusest ning ka aastaajast. Kasutusandmetest lähtub, et naiskuulajad valivad kõige sagedamini meelelahutuseks kriminaal-, põnevus- ja armastusromaane, samas kui mehed kalduvad pigem poliitilise ja ajaloolise taustaga teoste poole. Märgatavat erinevust lugemisharjumustes on näha ka aastaaegade lõikes – suviti tõuseb olulisel määral ajakirjade lugemine.

Juba mitmendat aastat järjest olid Elisa Raamatu äpis kõige populaarsemateks ajakirjadeks Kroonika, Naisteleht ning Pere ja Kodu, parajat huvi tekitasid ka Nuti ristsõnad, mida saab otse äpist lahendada. “Kliendid saavad äppi kasutades ligipääsu pea 4000 raamatule ja igal ajahetkel ka 14 ajakirja ja ristsõnaraamatu värsketele numbritele. See tähendab, et sobiva valiku leiab endale igaüks,” ütles Tammes.

2020. aastal alustas Elisa ka ise raamatute kirjastamisega, tuues äppi Elisa Essentsi raamatusarja, mille kaudu pakutakse erinevate eneseabi- ja juhendraamatute lihtsustatud ja kokkuvõtlikke ülevaateid. “Arusaam, et hea raamat on mahukas raamat, pole kaugel reaalsusest, kuid teame, et olulise teabe saab edasi anda ka palju efektiivsemalt. Elisa Essentsi teoste populaarsus on seda ainult kinnitanud,” märkis Tammes.

Elisa Raamatu äpi leiab Apple App Store’ist, Google’i Play poest ja Huawei App Galleryst.

Elisa Raamatu 2021. aasta kõige menukamad teosed:

  1. Kus laulavad langustid
  2. Võtku homme mind või saatan
  3. Kutsutud külalised
  4. Ilma ainsagi sõnata
  5. Ülakorruse pere
  6. Kus lendab part
  7. Rannaraamat
  8. Kevadohver
  9. Mustad valed
  10. Varjatud sügavused

Elisa Raamatu 2021. aasta kõige menukamad ajakirjad: 

  1. Kroonika
  2. Naisteleht
  3. Pere ja Kodu
  4. Anne ja Stiil
  5. Eesti Naine
Head Uudised GoodNews