1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Ellu sallid kutsuvad naisi ja mehi eesti tantsupeo suvel traditsioonilist sõba kandma
Ellu sallid kutsuvad naisi ja mehi eesti tantsupeo suvel traditsioonilist sõba kandma

Ellu sallid kutsuvad naisi ja mehi eesti tantsupeo suvel traditsioonilist sõba kandma

Tänavusel suvel saab taas osaleda paljudele eestlastele südamesse kasvanud naiste ja meeste tantsupeol. Suur rahvapidu on inspireerinud ka äsja ilmavalgust näinud Ellu sallide kootud naiste Põltsamaa sõba ja meeste Kuusalu sõba.  Nii on võimalik lausa terve pere rõivastada traditsioonilisse piduülikonda, mille üheks väärtuslikumaks osaks oligi vanarahva kommete kohaselt sõba.

Nii naiste kui meeste sõba mustrid jutustavad pika ajalooga eesti rahvamustrite ning rahvariiete kandmise traditsioone ning on tihedalt seotud mõlema tantsupeo toimumiskohaga. Kuusalu sõba kaunistab Kuusalu põllealane tikand. “On ju põll just see rahvariideese, mida võib kanda naine, kes jäägitult oma südame mehele on kinkinud. Meeste sõbale on sätitud kujundid  Põhja-Eesti piirkonnast, kus suur meeste rahvapidu toimub juba neljandat korda. Sõba suuruski on oma mehised mõõdud saanud Eesti põhjapoolsest kandist, Kuusalust. Seal armastati pidupäevadesse pidulikkust lisada eriti suurte 70 cm lai ja 2 m pika sõbaga,” kirjeldas sõba saamisloost Helen Vaks. Vaksa sõnul oli Põltsamaa kihelkonnas veel üks peamiselt sellele kandile omane traditsioon, armastati kanda linaseid nurktoimsest ehk kilpsilmsest jämedast linasest kahelaidseid sõbasid, mida hüüti palakateks.

Ellu sallideni jõudis naiste sõba muster Eesti Rahva Muuseumi (ERM) kogust. Tegu on ainulaadse lilltanu tikandiga Pajusi külast Põltsamaa vallast, naiste tantsupeo toimumise linnast Jõgevamaalt. “Väike lilltanu oli 1850. aasta paiku valmistatud meie esiemade poolt linasest kangast ning kaunistatud viie lillega. Iga õis on tikitud erinevate siniste toonidega. Sinine on ka III Eesti Naiste Tantsupeo üheks tunnusvärviks,” rääkis naiste tantsupeo sõba lugu Ellu sallide looja Vaks. Nii nagu meeste tantsupeo sõba muster on pärit põllelt, mis sümboliseeris abielu, siis nii on ka naiste sõbaga: “Naiste tantsupeo auks valminud sõba muster jutustab tanust, mis on tunnuseks naisele, kes abielus ja kelle peres lapsigi,” lisas Helen Vaks.

Meestele mõeldud sõbale on sätitud Kuusalu põlle tikandimuster, kus on nii lillemotiive, südameid, riste kui ka sõõre. Viimane sümboliseeri maad ning päikesest. Rist on seotud sümbolarvuga neli, mis osutab tulele, veele, maale ning õhule. Kõik need kujundid on juba vanadel aegadel tähendanud Kuusalu inimestele eluks vajalikku elemente.

Tantsupeo sõbade autor Vaks peab põnevaks mitte ainult tantsupeo jaoks valmistatud sõbade rahvusliku käsitöötraditsioonidega seotud märke ja kandmise tavasid, vaid ka värve ning valmistamise nippe. Tänavuse suve tantsupeo sõbade sinine  kõnelevad  taaskord huvitava loo ühe paikkonna omapärast: “Ehkki siniseid õisi leidub paljudel taimedel, on lõnga külge sinist karva andvaid taimi vähe (Eestis ning ka ülejäänud Euroopas kasvab looduslikult vaid pea üksainus taim  -sinerõigas, millega sai ka muistsel ajal hõlpsasti siniseid värve saavutada). Kuna sinist oli looduslikult raske saada, siis oli võimalik värvi 19. sajandil ka poest osta. Eriti armastatud oli alates 18. ja 19. sajandi vahetusest Eestis pleekimiskindel indigosinine, mida tuntigi potisinisena. Lustaka nimetuse põhjuseks oli kääritamine väga iseloomulikus uriinipotis,” rääkis Helen Vaks.

Kas teadsid? 

  • Sõba ehk õlakatete kandmise traditsioon ulatub Eestis kaugesse minevikku. Üleviskerätt ehk sõba peeti rahvariiete hinnatuimaks osaks, mis kuulus põhiliselt piduriiete juurde. Sõbaga käidi külmadel ilmadel kirikus ja külas, soojemal ajal lisas riietusele, väärikas sõba käsivarrel, pidulikkust. Sõba tegemine nõudis teiste riietega võrreldes märksa rohkem vilumust. Seetõttu hoiti neid väga ja pärandati põlvest põlve edasi, samuti nagu sõbakudumise oskusedki.
  • Ellu sallide Põltsamaa sõba naistele on kaunistatud Põltsamaa tanutikandi mustriga ja kaunistad III Eesti Naiste Tantsupeo “PereLugu” auks, mis toob taas rahva kokku Jõgevamaale. Valmistatud puuvillasest lõngast. Eesti käsitöötraditsioonidest kantud sõba on võimalik soetada nii internetipoest kui uuel nädalal disaini- ja käsitööpoodidest üle Eesti.
  • Ellu sallide Kuusalu sõba meestele on mõõtudes 70 cm lai ja 2 m pikk.  Kuusalu sõba on sündinud Meeste Tantsupeo 4 Venda ja sõba kandmise traditsioonide auks. Kuusalu sõba kaunistab Kuusalu põllealane tikand. On ju põll just see rahvariideese, mida võib kanda naine, kes jäägitult oma südame mehele on kinkinud.
Head Uudised GoodNews