1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Eluslooduse kadu ähvardab hävitada inimkonna. Sina saad aidata!
Eluslooduse kadu ähvardab hävitada inimkonna. Sina saad aidata!

Eluslooduse kadu ähvardab hävitada inimkonna. Sina saad aidata!

Pariisis ÜRO liikmesriikide kinnitatud teadlaste mahukas raport šokeerib isegi paljunäinud rohelisi. Üle miljoni taime- ja loomaliigi on inimtegevuse tõttu väljasuremisohus. Raporti 1800 leheküljel võetakse kokku teadusuuringud, mis näitavad, et kliimamuutuste ärahoidmise kõrval peame samavõrra keskenduma looduse päästmisele laiemalt.

Raport on kõige laiaulatuslikum ja ambitsioonikam vaade planeedi tervislikule seisundile läbi aegade. Selle tulemustest moodustub rida murettekitavaid tõdemusi: peamiselt inimtegevuse tagajärjel on täna otseses väljasuremisohus 40 protsenti kõigist kahepaiksetest, kolmandik riffe moodustavatest koralliliikidest, pisut alla kolmandiku kõigist mereloomadest jne.

”Me kõik ju teame, et looduse hävitamine lõpeb halvasti, aga valitsused ei tegutse, sest hetkehuvide rahuldamine tundub alati tähtsam kui tulevikku vaatav poliitika,” ütleb Eestimaa Roheliste liige Peep Mardiste. “Heaks näiteks on debatt raierahust Eesti metsades. Metsamasinate tulusat aastaringset tööshoidmist peetakse nii tähtsaks, et see justkui õigustaks lindude massimõrva.”

Head Uudised GoodNews