1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Esietendub elusuuruses nukkudega lavastus Jerzy Kosinskist
Esietendub elusuuruses nukkudega lavastus Jerzy Kosinskist

Esietendub elusuuruses nukkudega lavastus Jerzy Kosinskist

Mitu aastat töös olnud visuaalteatrilavastus vastuolulisest Poola-Ameerika kirjanikust Jerzy Kosinskist jõuab Kanada, Norra, Prantsusmaa ja Eesti teatritegijate koostöös lavale Tallinnas.

„Prototüüp” sulatab nukuteatri ja kinokunsti jutustamislaade, uurimaks enigmat nimega Jerzy Kosinski, romaanide „Kirgas lind” ja „Kohal olla” autorit. Lavastus kasutab sündmusi Kosinski elust ja loomingust ning uurib tema elukestvat reaalsuse ümbermõtestamist: ellujäämisreaktsiooni hirmudele, millega ta II maailmasõja ajal silmitsi seisis ja mis viisid lõpuks tema isikliku ja loomingulise allakäiguni. „Prototüüp” on uurimus „loomingulisest ellujäämisest” ja traumast sündinud kunstnikust.

Kasutades elusuuruses nukke ja hüperrealistlikke maske, kujutavad neli etendajat-nukunäitlejat lugu autorist, kes seisab vastakuti oma deemonitega. Üksteisega põimunud stseenide hallutsinatoorses voos kasutatakse füüsilisi ja visuaalseid jutustamisvõtteid, et edastada killustunud ja rabavaid pilte selle unustatud müüdilooja elust.

Zou on Torontos baseeruv rahvusvaheline teatrikompanii, mida juhib selle asutaja Viktor Lukawski. Teatri nimi on prantsuse keelest laenatud ja edasiminekut väljendav hüüatus, mis on trupi üheks peamiseks kunstiliseks põhimõtteks. Lukawski teeb koostööd ka Norra-Prantsuse nukuteatriga Plexus Polaire. Eestis on Lukawski loonud Eesti Noorsooteatri lavastuse „Tagurpidi” liikumise ja osalenud näitlejana Vanemuises Molière’i-lavastuses „Naiste kool”.

„Prototüübis” on lisaks Viktor Lukawskile laval Andreu Martinez Costa (Hispaania), Adam Paolozza (Kanada) ja Teele Uustani (Eesti).

Lavastuse dramaturg on Bobby Theodore (Kanada), kunstnik Kristel Maamägi (Eesti), nukukunstnik Pascale Blaison (Prantsusmaa) ja kostüümikunstnik Michelle Tracey (Kanada). Valguskujunduse loob Priidu Adlas, helikujunduse Kirill Havanski ja videokujunduse Taavi Varm. Lavastusala juht on Tamara Vuckovic ja peaprodutsent Kendra Bator (mõlemad Kanadast).

Lavastuse kaasprodutsent on Nordlandi Visuaalteater (Norra). Partnerid on Why Not Theatre (Kanada) ja Eesti Noorsooteater.

Lavastuse valmimist toetasid Kanada Kunstide Nõukogu programm Uus Peatükk, Rahvusliku Kunstikeskuse riiklik loomefond, Toronto Kunstinõukogu, Ontario Kunstinõukogu ja Eesti Kultuurkapital. Lavastust toetab ja arendab ka Kanada Harbourfronti keskuse etenduskunstide residentuuriprogramm.

„Prototüüp” esietendub Sakala 3 teatrimajas 8. septembril, etendused 9.-12. septembrini. Saali pääsevad külastajad, kes esitavad nakkusohutuse tõendamiseks tõendi täieliku vaktsineerituse, COVID-19 läbipõdemise või negatiivse testitulemuse kohta.

Head Uudised GoodNews