1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Esmakordselt tehti Eestis vereülekanne lindude vahel
Esmakordselt tehti Eestis vereülekanne lindude vahel

Esmakordselt tehti Eestis vereülekanne lindude vahel

EagleEesti Maaülikooli (EMÜ) kliinikusse ravile toodud haige merikotka päästmiseks kasutati esmakordselt Eestis doonorkotka verd.

Merikotkas päästeti 11. jaanuaril Kuusalu vallas, kus leidja teatas haigest linnust. Koostöös keskkonnaameti ja Tallinna loomaiaga jõudis lind sama päeva õhtuks EMÜ loomakliinikusse arstide hoole alla, kus temaga hakkas tegelema EMÜ doktorant Madis Leivits. “Lind oli esmasel ülevaatusel apaatne, ebaloomuliku peaasendi ja koodinatsioonihäiretega, samuti oli merikotkas väga kerge,” vahendas EMÜ Leivitsa sõnu.

Linnule tehtud vereproovist selgus, et tema verenäitajad olid väga halvad, kuid linnu magamapaneku asemel otsustasid loomaarstid esmase protseduurina teha talle vereülekande teiselt kotkalt. “Vereülekanne parandas märgatavalt linnu üldseisundit ning oli oluliseks stiimuliks kriitilise perioodi üleelamiseks,” selgitas Leivits, kelle sõnul võib praegu pidada linnu seisundit stabiilseks, kuid tee täieliku tervenemiseni ja vabastamiseni on veel pikk ning raskesti prognoositav.

Vereülekannetega päästetakse igapäevaselt küll koduloomi, ent vereülekanne linnult linnule oli Eestis esmakordne. “Kindlasti on sellisel protseduuril ka tulevikus koht haruldaste ja kriitiliselt haigete patsientide päästmisel,” ütles Leivits.

Head Uudised GoodNews