1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Esmaspäeval esilinastub National Geographic kanalil film lahkunud Mandelast
Esmaspäeval esilinastub National Geographic kanalil film lahkunud Mandelast

Esmaspäeval esilinastub National Geographic kanalil film lahkunud Mandelast

MandelaHisLifeAndLegacy_1Telekanal National Geographic näitab 9. detsembril kell 20.00 filmi „Mandela: tema elu ja pärand“ (Mandela: His Life and Legacy), mis räägib eile, 5. detsembril meie seast lahkunud poliitika suurkuju, inimõiguslase ja demokraatliku Lõuna-Aafrika Vabariigi esimese presidendi Nelson Rolihlahla Mandela elutööst.

Tunniajane film käsitleb 95-aastaseks elanud Mandela lapsepõlve, tööd noore advokaadina Johannesburgis, vangitusaega Robbeni saarel, presidendivalimisi ja pärandit Lõuna-Aafrika vabariigile. Mandela tähtsus Lõuna-Aafrika põlisrahvaste vabadusvõitluse ja nüüdse Lõuna-Aafrika sümbolina on olnud nii suur, et 2010. aastal kuulutati tema sünnipäev lausa rahvusvaheliseks Nelson Mandela päevaks.

MandelaHisLifeAndLegacy_1.jpgMandela mälestamise film on rajatud poliitikute, lähedaste sõprade ja Mandela liitlaste jutustustele, mis annavad tervikliku ülevaate elukestvalt demokraatia eest võidelnud Mandela elutööst. Teiste seas jagavad filmis Briti ajakirjanikule Mark Austinile kommentaare Lõuna-Aafrika Vabariigi endine president Frederik Willem de Klerk, Suurbritannia endine peaminister Gordon Brown, peapiiskop Desmond Tutu ja kaasvang Mac Maharaj Robbeni saare vanglast.

Mandela oli Aafrika inimõiguste eest võitlemise sümbol ning 1994. aasta aprillis valiti ta esimeste demokraatlike valimistega Lõuna-Aafrika Vabariigi presidendiks. Mandela juhtis viis aastat kestnud ametiaja jooksul kogu maailma tähelepanu Aafrikas valitsevatele probleemidele ning omas suurt mõjuvõimu ülemaailmses poliitikas. Pärast oma ametiaega presidendina sai Mandelast Lõuna-Aafrika Vabariigi mõjukaim saadik, kes võitles aktiivselt HIV ja AIDSi vastu ning inimeste võrdõiguslikkuse eest. Samuti korraldas ta mitmeid miljoneid kogunud korjandusi, et aidata kaasa Aafrika elu edendamisele. 1993.a. pärjati Mandela Nobeli rahupreemiaga.

Film on toodetud ITV Global Entertainment poolt ja selle lavastaja on Peter Higgins. National Geographic telekanal on vaatajatele kättesaadav eesti- või venekeelsete subtiitritega ja inglise- või venekeelse audioga.

Head Uudised GoodNews