1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Ettevõtlusnädalal jagab koolides oma lugu rekordarv ettevõtjaid
Ettevõtlusnädalal jagab koolides oma lugu rekordarv ettevõtjaid

Ettevõtlusnädalal jagab koolides oma lugu rekordarv ettevõtjaid

Täna algava ettevõtlusnädala jooksul külastavad 181 ettevõtjat ja tippjuhti 157 kooli üle kogu Eesti, et rääkida oma lugu ettevõtjaks saamise teel ja innustada noortes ettevõtlikku mõtteviisi. Viiendat aastat toimuva algatuse „Minu Lugu“ osalejate arv on tänavu rekordiline – kokku antakse lausa 208 koolitundi.

“Kõik inimesed ei pea ega saagi olla ettevõtjad. Aga iga inimene Eestis peaks olema ettevõtliku mõtteviisiga,” ütles Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas. “Algatusvõime, avatud mõtlemine, julgus uusi lahendusi leida ning välja pakkuda on omadused, mis iseloomustavad edukaid inimesi igal elualal. Aitäh meie ettevõtjatele, kes on valmis panustama oma aega noorte innustamisse ja sellega nende valikuid mõjutavad.”

Projekti ühe algataja advokaadibüroo Hedman Partners juhtivpartneri Merlin Salviku sõnul on ettevõtliku noore ees kõik maailma võimalused valla. „Noori tuleb suunata suuremate unistuste poole ning toetada ja julgustada neid läbi oma isikliku kogemuse. “Minu Lugu” projekti ühe algatajana soovin tänastele noortele tutvustada ettevõtlikku lähenemist oma igapäevategevustele ja aidata kujundada homsetes otsustajates sellist ettevõtlikku eluhoiakut, kuhu kuuluvad ka teistest hoolimine, märkamine ja vastutuse võtmine,“ sõnas Merlin Salvik.

Algatuse „Minu lugu“ raames lähevad nädala jooksul kooliõpilastele oma lugu rääkima  teiste hulgas näiteks Kristel Kruustükk (Testlio OÜ), Martin Villig (Bolt), Ville Jehe (OctoberFirst), Siiri Lahe (Estonian Cell), Margus Nõlvak (Mainor Ülemiste AS), Rauno Kutti (Creative Union AS), Arto Aas (Eesti Tööandjate Keskliit) jpt.

Eesti tehnoloogiafirma ja aasta startupi Veriff kaasasutaja Janer Gorohhov julgustab noori ettevõtja teed valima. “Mulle meeldib kõige enam teadmatus, mis on järgmine väljakutse, mida ettevõtjaks olemine toob. See sunnib alati keskenduma lahendustele ja kasvatab enesekindlust. Mulle meenub esimene nädal Räniorus Y Combinatoris, kus minu kõrval ehitasid oma ettevõtteid USA parimate ülikoolide tudengid. Alles seal mõistsin, et kõigil on võrdsed võimalused ja loeb ainult pühendumine. Seni olid minu enda mõtted mind pidurdanud. Seepärast soovin sisendada noortele julgust võtta riske, sest siis on ka võidud suuremad.” Gorohhov läheb noori innustama oma kunagisse kooli Tallinna Reaalkooli.

Narva ühe olulisema tööandja, ASi Svarmil tegevjuht Merle Roste annab kaks koolitundi Kiviõli Keskkoolis. Roste sõnul on oluline noortele õpetada ka oskust probleeme lahendada. “Otsustusjulgus ja pealehakkamine on olused, aga need üksi ei garanteeri, et kõik elus õnnestub. Tekkivate probleemide suurimaks väärtuseks on nendega tegelemine ning oskus näha kes ja kuidas saavad sind aidata ja toetada. Kui mäletada oma õnnestumisi, on see heaks eelduseks igast olukorrast tugevama välja tulla. Nendest näidetest, sealhulgas ka läbikukkumistest, kavatsengi noortele rääkida.”

Algatus „Minu lugu“ toimub viiendat aastat ja seda korraldavad Eesti Tööandjate Keskliit, SA KredEx, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, SA Tuleviku Kool, Advokaadibüroo Hedman Partners ja Teenusmajanduse Koda.

Eelmisel aastal andsid 104 ettevõtjat ja juhti ühe koolitunni 97 koolis üle Eesti, rääkides olulisematest õppetundidest ja väljakutsetes oma karjääris.

Head Uudised GoodNews