1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Euroopa Filmifoorum Tallinnas: arutletakse filmitööstuse tuleviku üle ja lansseeritakse Tallifornia filmifond
Euroopa Filmifoorum Tallinnas: arutletakse filmitööstuse tuleviku üle ja lansseeritakse Tallifornia filmifond

Euroopa Filmifoorum Tallinnas: arutletakse filmitööstuse tuleviku üle ja lansseeritakse Tallifornia filmifond

22. novembril toimuv Euroopa Filmifoorum Tallinnas alapealkirjaga “Readiness for Industry Renaissance 2.0” tutvustab Euroopa filmitööstust edendava virtuaalproduktsiooni ja tehisintellekti trende ja tipptegijaid.

Sel aastal on Eesti ja Euroopa audiovisuaaltööstusele avanenud võimalused viimaste aastakümnete suuremaks arenguhüppeks seoses Creative Europe Media programmi uue perioodi, Euroopa Innovatsiooni ja Tehnoloogiainstituudi (EIT) loovtööstuse kiirendi ning Euroopa taastefondidega. Sestap on peamiseks küsimuseks: kas ja kuidas suudaksid väikeriigid ja nende filmiprofessionaalid neid erakordseid võimalusi parimal viisil kasutada?

Foorumi avab kultuuriminister Tiit Terik. Poolepäevase hübriidkonverentsi peaesinejad on Jannicke Mikkelsen (auhinnatud operaator, kosmose- ja maadeuuringute ekspert, Norra tehnoloogiavaldkonna üks mõjukamaid naisi) ja Mikka Kodisoja (ülemaailmselt tunnustatud Supercelli stuudio kaasasutaja ja Helsingi uue virtuaalproduktsiooni stuudio Fire Frame asutaja). Aasta ettevõtja tiitliga pärjatud investor Rain Rannu tutvustab esmakordselt Tallifornia stuudio osana loodud investeerimisfondi, mille kaudu on võimalik investeerida filmiprojektidesse üle maailma. Teiste ettekanded hõlmavad regiooni virtuaalproduktsiooni võimalusi ja uurivad, kuidas Euroopa andmete ja AI-lahendusi filmide-saadete tootmises maksimaalselt rakendada. Cinelyticu, Promomii ja Willco esindajad tutvustavad viimatisi innovaatilisi lahendusi tootmise ja rahastuse vallas.

EFFT21 kuraatori Sten-Kristian Saluveeri sõnul seisab Euroopa filmi ja sisutööstus 2021. aasta lõpul omamoodi ristteel. “Ühtpidi me alles kohaneme pandeemia mõjude ja senini töötanud väärtusahelate lagunemisega. Samas seisame suurima taassünni lävel, nagu võib eeldada Euroopa Komisjoni loodud uute ja kasvavate innovatsioonipõhiste toetuste põhjal. On suur heameel tuua taaskord komisjoniga koostöös Tallinnasse trende loov filmifoorum ja heita üheskoos valgust audiovisuaalse maailma tulevikku. Eduks on tegijatel vaja aga mõista publikut, turgu ja toimunud muutusi ning võtta sellest lähtuvalt vastu julgeid strateegilisi otsuseid,” selgitab ta.

Foorum toimub Pimedate Ööde filmifestivali, Industry@Tallinn & Baltic Eventi ning Euroopa Komisjoni koostöös. Filmifoorumit saab vaadata ka üle veebi.

Head Uudised GoodNews