1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Facebook asus COVID-19 valeinfot tõkestama
Facebook asus COVID-19 valeinfot tõkestama

Facebook asus COVID-19 valeinfot tõkestama

Täna käivitab Facebook üheskoos Maailma Terviseorganisatsiooni ja selle erinevate faktikontrollipartneritega Euroopas ühise kampaania, mis kannab nime “Üheskoos COVID-19 puudutava valeinfo vastu”.

Tegevused laienevad inimestele kogu Euroopa Liidus, Ühendkuningriigis ja Islandil, samuti Türgis ning Lähis-Ida ja Aafrika regioonis laiemalt. Kampaania käigus ilmuvad platvormile graafiliselt kujundatud nõuanded, mis õpetavad valeuudiseid märkama ja ära tundma.

1. Kontrolli allikat: isegi kui materjal tundub teaduspõhine, uuri põhjalikult kogu sisu ja infoga seotud inimesi.

2. Mõtle, mis tundeid see sinus tekitab: valeuudised püüavad klikkide nimel sinu tunnetega manipuleerida.

3. Kontrolli konteksti: kontrolli, kas riiklikud terviseasutused ja -eksperdid on sisu kinnitanud.

Valeinformatsiooniga seotud teemade selgitamiseks luuakse spetsiaalne veebisait, mis on saadaval nii inglise, prantsuse, itaalia, saksa, hispaania, poola kui ka türgi keeles. Veebileht tutvustab Facebooki valeinfo eemaldamise protseduure ja peaks tooma ka suurema läbipaistvuse platvormi Remove-Reduce-Inform strateegia osas. Samuti selgitatakse veebilehel Facebooki kogukonnas aktsepteeritud standardeid ja jagatakse infot, milliste sammude abil võideldakse valeuudiste vastu ülemaailmsete sündmuste käigus, näiteks COVID-19 kriisis, aga ka valimiste ja kliimamuutustega seotud teemadel.

COVID-19 kriisi vältel on Facebook seadnud eesmärgiks inimesi ühendada ja vähendada väärinfo levikut oma platvormidel. Eelmisel kuul teatas ettevõte, et alustab ühe oma suurima ülemaailmse kampaaniaga, et toetada COVID-19 vaktsiine puudutava usaldusväärse ja faktipõhise info levikut. Facebook eemaldab oma platvormilt valeinfo vaktsiinide kohta ja vähendab ebatäpse terviseinfo levitamist.

Facebooki sõnul on nii kestva COVID-19 kriisi jooksul kui ka edaspidi plaanis tihedat koostööd valdkonna juhtivekspertidega ja platvormi kasutajatega jätkata, et võtta ette jõulisi samme valeinfo leviku takistamisel. Samuti on plaanis luua täiendavaid ressursse, mis toetavad inimesi veebis leviva sisu uurimisel, aidates neil otsustada, mida lugeda, millist infot usaldada ja mida jagada.

Head Uudised GoodNews