1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Festival “1000 kurge” toob Tallinnasse ja Tartusse lavastused Jaapanist ja Lõuna-Koreast
Festival “1000 kurge” toob Tallinnasse ja Tartusse lavastused Jaapanist ja Lõuna-Koreast

Festival “1000 kurge” toob Tallinnasse ja Tartusse lavastused Jaapanist ja Lõuna-Koreast

25.-29. oktoobril leiab teist korda aset Aasia sõnatu teatri festival “1000  kurge”, mis toob Tallinnasse ja Tartusse artistid Jaapanist ja Lõuna-Koreast, etendub ka aasia kultuurist inspireeritud kodumaine ballett “Kuldne tempel”. Nelja päeva jooksul vallutab maailmatasemel tants ja muusika Viimsi Artiumi, Tartu Uue Teatri ja Eesti Rahva Muuseumi saalid. Festivali läbivaks jooneks on tunnetus, liikumine, tants ja muusika.

Festivali nimi “1000 kurge” viitab nii jaapani legendile, kus paberlinnud oli levinud kink pruudile või vastsündinule sümboliseerimaks pikka ja head elu, ja on tabavas võrdluses ka Jaapani kuulsa nobelisti Yasunari Kawabata samanimelise romaani hõrgu detailitäpsusega sümboliseerides inimsüdame igavikulist rännuigatsust.

Juba mitmeid kordi Eestit külastanud ja siinsele publikule tuttav Jaapani koreograaf ja tantsija Un Yamada kasutab „vaba“ stiili, mille elementideks on minimalistlik kehahoiak, elusuuruses žestid, jaapani modernistlik tants, butoh ja improvisatsioon. Uni esituses saab näha seekord lavastust “Miski pole kingitud” (Nothing’s a gift). Tema improvisatsioonilises teoses “Taevas”(The Sky) astuvad lavale koos Un Yamadaga ansambli Una Corda muusikud Kristi Mühling (kannel) ja Liis Jürgens (harf).

Lõuna-Korea koreograaf Si Won, Choi (Nulhui Dance Company) toob festivalil publiku ette kaks omanäolist teost, “Tunnel” (The Tunnel) ja “Voog” (The FLow), milles segab omavahel nii koreograafi isiklikku elu ja kogemusi kui moderniseerunud maailma kuvandit. Jaapani artisti Taka Mizuki väljendab oma lavastuses Doldrums liikumise ja kehaga igikestvaid dilemmasid –  kas jääda paigale, oodata tuult ja edasi minna, või leppida tuuletusega andmata lootusele võimalustki. Asami Yasumoto (Jaapan) lavastus „Kata oma suu“ (Cover your mouth) annab võimsa visuaali kaudu edasi allasurutud tundeid ning nii pandeemiaaegset kui ka -järgset rusutust, ebakindlust ja muutusi.

Jaapani-Prantsusmaa trupi Elektro Kagura koostöös valminud “Ikutani SAN” jutustab tantsu- ja muusikakeeles ühe jaapani pärimusel põhineva loo, mis põimib iidseid traditsioone ja kaasaegset kunsti.

Jaapani trupi 86B210 “Vibreeriv teavas” (Vibrating Sky) on muusikaline ja tantsuline meditatsioon, milles tantsijad Fumie Suzuki ja Keiko Iguchi kutsuvad vaatajat avastama universumi saladusi ning mõtestama energiat. Lisaks tantsijatele on laval ka muusik Masami Sakaide, kes on lava ruumist teinud “kitarri” (kogu lava on kui üks suur muusikainstrument).

Festivalil etendub ka loomingulise koosluse *birdname balletilavastus “Kuldne tempel”, mis on on saanud ainest Yukio Mishima samanimelisest romaanist. Lavastaja Teet Kask, heliloojad Sander Mölder ja Timo Steiner, kunstnik Ülar Mark, valguskunstnik Margus Vaigur, videokunstnik Taavi Miisu Varm. Laval on Anna Kaneelina, Takatoshi Machiyama, Theodor Sink ja Anna Kurõljova.

  • Huvilised saavad osaleda Tallinnas Viimsi Artiumis Jaapani kalligraafia töötoas, mida juhendab Tokyost pärit Misa Torii.
  • Samuti on kõik oodatud origamini töötubadesse Tartusse Eesti Rahva Muuseumisse ja Tallinnasse Viimsi Artiumisse.
  • Origami töötubade läbiviijateks on Shion Yokoo-Ruttas ja Eiichi Ito.
  • Registreerimine töötubadesse toimub Fienta keskkonnas.
Head Uudised GoodNews