1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Festival AFEKT võõrustab maailma nüüdismuusika tipp-heliloojaid ja muusikuid
Festival AFEKT võõrustab maailma nüüdismuusika tipp-heliloojaid ja muusikuid

Festival AFEKT võõrustab maailma nüüdismuusika tipp-heliloojaid ja muusikuid

29. oktoobrist 3. novembrini aset leidva uue muusika festivali AFEKT käigus külastavad Tartut ja Tallinnat nüüdismuusika elav legend Helmut Lachenmann, briti pärjatud helilooja Rebecca Saunders ja saksa muusika suurkuju, helilooja ja dirigent Enno Poppe. Lõppkontserdil esineb Ansambel Resonanz – üks maailma tunnustatumaid kammerorkestreid.Festivali jooksul toimuvad mitmed maailma esiettekanded, Tatjana Kozlova-Johannese „Vaid üks hingetõmme“, Alo Põldmäe „Atlantise jälgedes“, Elo Masingu“Suhestuv struktuur O<‘”, Arash Yazdani „Nakba“, Märt-Matis Lille, Ekke Västriku teosed.

„Festivali eesmärk on näidata praegu maailma nüüdismuusikas toimuvat,“ ütleb festivali kunstiline juht, flötist ja helilooja Monika Mattiesen „samuti esitleda end juba nüüdismuusika ajalukku kirjutanud heliloojaid, nagu tänavused peakülalised, nüüdismuusika elav klassik Helmut Lachenmann ning meie aja kaks keskset figuuri Rebecca Saunders ja Enno Poppe.“

Laulja Iris Oja, kes on teinud koostööd Helmut Lachenmanniga, kirjeldab teda: „Lachenmann on suur mees ja suurmees, .. temast kiirgab tugevat karismat ja energiat“. Helmut Lachenmann viibi Eestis kogu festivali jooksul, andes avalikke loenguid, kohtudes publikuga kontserdieelsetel vestlustel ja osaledes lahtistes proovides ja töötubades. AFEKTi sümfooniaorkestri kontserdil esitab ERSOtema helisid, mürasid ja kujundeid ostsilleeriv orkestripala “Tableau”. Samuti Berliinis elava Briti helilooja Rebecca Saundersi hapra tasakaalu, värelemise ja vaikuse otsingud viiulikontserdis “Still” ning kaost ja korda, vormi ja improvisatsiooni kokku sulatava Saksa dirigendi ja helilooja Enno Poppe teos “Torf”. Kavas on ka Berliinis elava, Londonis hariduse saanud Eesti autori Elo Masingu ja Eestis resideeruva Iraani päritolu Arash Yazdani uudisteosed. ERSO ees on karismaatiline noor Hollandi dirigent Bas Wiegers.

 “Ensemble Resonanz on oma ebatavalise mängurõõmu ja kõrge kunstilise kvaliteedi poolest üks maailma parimaid kammerorkestreid,” ütleb Monika Mattiesen  “nende esituses kõlab festivali peaheliloojate kõrval rahvusvaheliselt ühe tunnustatuima eesti helilooja Helena Tulve looming.” Väliskülalised on veel Poola nüüdismuusika üks lipulaevu Hashtag Ensemble ja nüüdismuusika esitustega tuntust kogunud keelpillikvartett NeoQuartet.

Monika Mattieseni sõnul on festivalil ettekandele tuleva muusika loomuses katsetuslikkus, piiriülesus ja  orgaaniline kokkupuude teiste kunstižanridega: “Eestis resideeriva iraanlasest helilooja ja dirigendi Arash Yazdani loodud Tallinna Uue Muusika Ansambel esitab multimediaalse programmi. Šveitsi–Eesti duo Nuria Richner ja Talvi Hunti kontsert sünteesib muusikateatri elemente, muusikat ja teksti. Ekke Västrik ja Kädy Plaas-Kala uurivad hääle ja elektroonika, loomuliku ja tehislikkuse puutepunkte ja erinevusi. Iga-aastane koostöö Muusikakeskkooliga, seekord Avakontsert intrigeeriva sisearhitektuuriga Kultuurikatlas, pakub laiendatud  kuulamiskogemust, andes publikule võimaluse nii pikutades süvameditatsioonis elektronmuusikat kogeda, avatud ruumis liikudes heliväljadega vahetult suhestuda kui ka klassikalises kontserdivormis muusikaelamust saada. Avakontserdil esinevad AFEKT Solistid ja Muusikakeskkooli Solistid maestro Lachenmanni osalusel”.

„AFEKT-i“ oluline osa on sümpoosion EMTA-s, kus  festivali heliloojate ja interpreetide osalusel toimuvad loengud, workshop’id ja kompositsiooni individuaaltunnid.

XVII Rahvusvaheline Nüüdismuusika Festival AFEKT toimub Tartus ja Tallinnas 29ndast oktoobrist 3nda Novembrini. AFEKT on jätk Tartus 14 aastat toimunud Eesti heliloojate Festivalile. AFEKT täidab NYYD-festivalist tekkinud tühimikku eesti muusikamaastikul.

Head Uudised GoodNews