1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FESTIVAL I Peipsi Järvefestival loob melu Peipsi sadamates
FESTIVAL I Peipsi Järvefestival loob melu Peipsi sadamates

FESTIVAL I Peipsi Järvefestival loob melu Peipsi sadamates

Juba viiendat aastat järjest leiab Peipsi järve sadamates aset Järvefestival, mis toob kokku nii kohaliku kogukonna kui Peipsimaa külalised ning tutvustab Peipsi piirkonna ülipõnevat kultuuripärandit.

Tänavune, järjekorras juba V Peipsi Järvefestival toimub 11. – 18. juulil, mil kultuurilastiga laevad saabuvad kaheksa päeva vältel iga päev uude sadamasse, kus terve päeva jooksul toimuvad mõnusad kontserdid, Peipsimaa kultuuripärandit tutvustavad õpitoad ning laadad, kus müüakse ainult kohalikku toodangut.

Festivali fookuses kala

Festivali peakorraldaja Kadi Ploomi sõnul on tänavuse festivali fookuses Peipsi kala ja seetõttu on igas sadamas Peipsi kalatoitude õpituba, kus erinevad meistrid õpetavad huvilistele, kuidas tinti fileerida, uhhaad keeta ja teisi põnevaid nippe, mil moel Peipsi kalast maitsvaid toite valmistada.

Järvefestivali laadad on aga oodatud sündmused nii kohalikele inimestele kui ka festivali külalistele. „Meil on väikeettevõtjad, kes võtavad Järvefestivali ajaks suisa puhkuse, et tulla oma toodangut müüma, sest nende jaoks on oluline festivalimelu ning vanade tuttavatega kohtumine,” lisas Kadi Ploom.

Sarnaselt eelmistele aastatele lõpetab igas sadamas päeva erinev folkbänd, mis astub lavale kell 20. Täpsemat infot, mis ansambel kus esineb, saab vaadata Järvefestivali kodulehelt.

Laevastik ootab liituma

Festival liigub kultuurikoormaga sadamast sadamasse saatelaevastikuga ning tänavu saavad ka huvilised laevastikuga liituda.

Festivali kodulehel saavad ennast registreerida nii veesõidukite omanikud, kes soovivad osaleda laevastikus kui ka reisijad, kes tahavad vabade reisijakohtade olemasolul laevastikuga ühineda.

Reisihuvilistel tuleb kodulehel olevas ankeedis märkida, millistel kuupäevadel soovitakse saatelaevastikus kaasa sõita ja seejärel võtavad korraldajad huvilistega juba otse ühendust. Laevastikku juhib traditsiooniliselt lodi Jõmmu, kuhu on võimalik samuti pileteid osta ja mis pakub harukordset võimalust seilata Peipsi järvel. Registreerimine lõppeb 10. juulil!

Tänavusel festivalil alustavad laevastiku liikmed päeva ühise hommikusöögiga, et seejärel sõita edasi järgmisse sadamasse.

Kõik festivali üritused, nagu kontserdid ja õpitoad on külalistele tasuta, küll on aga tasuline lodjasõit ja reisimine saatelaevadel.

Järvefestival kui intiimne kulgemine

Neli aastat festivali korraldamise juures olnud Räpina Loomemaja juhataja Leo Kütt rääkis, et tema hinnangul on festival eelkõige kogukonna pidu. „Just väiksemates kohtades nagu Vasknarva või Kolkja öeldakse meile, et tulge sagedamini,” rääkis ta. „Nii on põhjust lastel koju tulla, kohalikul rahval omatehtud piirakaid ning käpikuid müüa ning isetegevuslastel ka esineda. See on rahvapidu sõna otseses mõttes.”

Kuid loomulikult ei tähenda see, et külalised pole festivalile oodatud. Vastupidi, kõik on oodatud ja mida aasta edasi, seda rohkem külalisi on avastanud läbi festivali enese jaoks Peipsimaa põneva kultuuripärandi.

„Järvefestivali võiks iseloomustada sõnapaariga intiimne kulgemine ja ka tänavu ootame endaga kaasa kulgema neid, kes soovivad enese jaoks avastada Eesti üht põnevamat piirkonda,” ütles festivali korraldaja.

Allikas: Põlvamaa.ee

Head Uudised GoodNews