1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Folklooriinstituut, maaülikool ja teised asuvad koos uurima rahvapäraseid taimenimesid
Folklooriinstituut, maaülikool ja teised asuvad koos uurima rahvapäraseid taimenimesid

Folklooriinstituut, maaülikool ja teised asuvad koos uurima rahvapäraseid taimenimesid

23. aprillil allkirjastavad Tartu Ülikool, Eesti Maaülikool, Eesti Looduseuurijate Selts, Avatud Ruumi Instituut, Eesti Folkloori Instituut ja Eesti Kirjandusmuuseum memorandumi „Antrobotanicus“.

See on viieaastane koostöölepe, mis sõnastab eri asutuste ühised huvid ja kokkulepped rahvapäraste taimenimede, taimede kõikvõimalike kasutamisviiside, taimestiku ja kultuuri vastasmõjude ja etnoökoloogia suundumuste alaseks ühistööks.

Memorandum sedastab, et tegemist on järjega Gustav Vilbaste sada aastat tagasi alustatud üldrahvalikule kogumis- ja uurimistööle: „Päritud ja omandatud teadmised, kodumaise taimestiku tundmine ja oskused taimi kasutada, uute taimeliikide tundmaõppimine ja omaksvõtmine, samuti teised taimedega seotud arengud on tõusnud maailma teaduses arvestava tähelepanu keskmesse. Välitööde ja andmekogumisega samaaegselt kulgevad eri valdkondi ühendavad uuringud ja tulemuste tutvustamine.“

Koostöövaldkondadena määratletakse muu hulgas ühiste uurimisprojektide arendamist, ühist kogumistööd ja haridus- ja teadustegevuse tulemuste levitamist ürituste korraldamise kaudu. Samuti plaanitakse ühispublikatsioonide avaldamist ning ühiste ja külalisnäituste korraldamist.

Tartu Ülikooli farmakognoosiaprofessori Ain Raali sõnul on sellel koostööl kõige muu kõrval farmatseutiline väärtus, sest uute ravimtaimede ja nende kasutusviiside leidmine on läbi aegade kulgenud rahvameditsiini kogemusi tundma õppides. „Ravimtaimedealast pärimust on võimalik vaadelda ja kasutada kui ideepanka farmakognostiliste uuringute kavandamisel, et parandada rahva tervist tõenduspõhiste vahenditega,“ ütles ta.

Head Uudised GoodNews