1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTO I Sel aastal heisati Nõmme lipud suurema rahvakogunemiseta
FOTO I Sel aastal heisati Nõmme lipud suurema rahvakogunemiseta

FOTO I Sel aastal heisati Nõmme lipud suurema rahvakogunemiseta

Täna, 22. märtsil on Nõmme vapi ja lipu päev. Päikesetõusul heisati Glehni ausamba juures oleval lipuväljakul masti kolm Nõmme lippu. Sel aastal tehti seda suurema rahvakogunemiseta. Lipud heiskasid Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis, ajaloolane Leho Lõhmus ja Nõmme Rahu koguduse õpetaja Ove Sander.


Linnaosa sümboolika pärineb ajast, kui Nõmme oli iseseisev linn. „Igal linnaosal on oma eripära ning Nõmme hoiab jätkuvalt au sees nii oma ajaloolist vappi kui lippu. Linnaosana lähtume küll linna kui terviku ühtsetest huvidest ja ülesannetest, kuid arvestame seejuures oma ajaloo, eneseteadvuse ja eripäraga,“ rääkis linnaosavanem Grete Šillis. “Ka kõik nõmmekad, kel on kodus olemas Nõmme lipp, on oodatud täna sellega oma maja kaunistama,” lisas linnaosavanem.

Nõmme vapp kujutab endast kaldselt poolitatud kuldset ja rohelist värvi kilpi, millel on kaks vastandvärvuses männilatva. Kuldne värvus sümboliseerib Nõmme liiva, õhku ja päikest, roheline tähistab metsarohket aedlinna, mänd kestvust ja püsivust. Vapi kavandas Edgar Rajandi, kavandi kinnitas Nõmme linnavolikogu 22. märtsil 1938. Lipp – kahekordne valgeroheline – rõhutab samuti Nõmme tervistavat selget ja puhast õhku ning valgust. Valge-rohetriibulise lipu kavand kinnitati 13. juunil 1939.

Nõmme vapi ja lipu päeva tähistamiseks tegi linnaosavalitsusele kodanikualgatuse korras 2011. aastal ettepaneku Emeli Schmidt. Esimest korda tähistati seda 2012. aastal.

Head Uudised GoodNews