1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD! 800 aastat Tallinna esmamainimisest: Taani kuninganna avas ühisnäituse ja roosiaia
FOTOD! 800 aastat Tallinna esmamainimisest: Taani kuninganna avas ühisnäituse ja roosiaia

FOTOD! 800 aastat Tallinna esmamainimisest: Taani kuninganna avas ühisnäituse ja roosiaia

Taani kuninganna Margrethe II osavõtul avati täna Tallinna esmamainimise ja Dannebrogi lipu sünni 800. aastapäeva puhul Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis näitus ning Komandandi aias Taani lipu värvides kuninganna roosiaed.

Roosiaed on linna ja Taani saatkonna ühisprojekt.  Taani Kultuuriinstituut ning Taani – Eesti Kaubanduskoda kinkisid Tallinnale 800 roosiistikut ning 8 klassikalist Kopengaheni stiilis pargipinki. Linn võttis enda peale rooside istutamise ja kogu Komandandi aia renoveerimise. „See aed märgib Taani ja Eesti häid suhteid ja ühist ajalugu ning jääb meenutama Tema Majesteedi visiiti,“ ütles linnapea Mihhail Kõlvart ning avaldas lootust, et Tallinn saab rooside hooldamisega hästi hakkama ning nii tallinlastel kui ka turistidel on taas üks sümboolne koht, mida külastada.

Linnapea õnnitles tallinlasi Tallinna esmamainimise 800. aastapäeva puhul ja ütles, et Tallinna pikk ajalugu rikastab ka tema olevikku.

Näituse „Dannebrog ja Eesti 1219–2019“ avamise puhul valmis ka trükis “Dannebrog 800. Taani ja Eesti lugu“. Ühisnäitus valmis Tallinna Linnamuuseumi ja Frederiksborgis asuva Taani ajaloomuuseumi koostöös, tähistamaks 800 aasta möödumist Tallinna esmamainimisest ja Lindanise lahingust 15. juunil 1219. Taanlaste võit Lindanise lahingus pani aluse Taani võimuperioodile Põhja-Eestis. Lindanise lahinguga on hakatud hiljem seostama tuntud legendi Dannebrogist, taevast langenud lipust, praegusest Taani rahvuslipust.

Näitus annab ülevaate lahingust ja selle eelloost, samuti Taani võimuperioodist Eestis 1219–1227 ja 1238–1346 ning sel ajal Taanit valitsenud kroonitud peadest. Näitus tutvustab ka Dannebrogi ordenit ning Dannebrogi ja kolme lõvi sümboolikat Tallinna ja Eesti heraldikas.

Neitsitorni keldriruumis avataval püsinäitusel saab näha Taani rahvusliku seltsi Danmarks Samfundet esindajate poolt 1922. aastal Tallinnale kingitud Taani lippu, mis pidi tugevdama Taani ja Eesti vahelisi ajaloolisi sidemeid. Neitsitorni ekspositsioon Dannebrogi legendist Eesti kunstis ja Taani sümboleist Eesti heraldikas jääb võlvkeldri püsinäituseks.

Näitus jääb avatuks kuni maini 2020.

Head Uudised GoodNews