1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. FOTOD! Eesti Metsameister istutas tulevasele terviserajale üle 2500 puu
FOTOD! Eesti Metsameister istutas tulevasele terviserajale üle 2500 puu

FOTOD! Eesti Metsameister istutas tulevasele terviserajale üle 2500 puu

Tartu vald ja Eesti Metsameister korraldasid Lähte alevikus Palalinnas talgud, mille käigus istutati eelmise aasta raielangile 2500 uut puud. Tulvikus hakkab uuele ringile aidatud metsa läbima avalik suusa- ja matkarada.

Eesti Metsameistri juhi Taavi Lellepi sõnul tuleb eraettevõtetel järgida RMK eeskuju ja tegeleda süstemaatiliselt tulundusmetsade uuendamisega. “Järjest rohkem levib metsaomanike seas arusaam, et metsamajandamine ei lõppe raietööga, vaid tegu on pideva ringlusega. Küll aga võib puudu jääda nii teoreetilistest kui ka praktilistest teadmistest, mistõttu korraldasime avalikud talgud,” lisas Lellep.

Talgutest osavõtnud umbes sadakonda inimest ootasid ees istutamiseks vajalikud tööriistad ja istikud. Jooksvalt jagasid jätkusuutlikust metsamajandamisest oma teadmisi ja nippe metsameistrid ning pärast istutustöid pakuti osalejatele kehakinnituseks sooja suppi ja pirukaid.

Talgupäeva avanud vallavanema Aivar Soobi sõnul on omavalitsusel erasektori algatustega lihtne kaasa minna, kui kogu organisatoorse poole ja kulueelarve eest on juba hoolt kantud. “Antud juhul oli vallal vaja talguteks leida kõige õigem asukoht. Palalinn on suurepärane koht, kus inimesed saavad vaba aega veeta ja olla aktiivselt kehalises liikumises. Tartu vallale kuuluvale üle 10 hektari suurusele maatükkile metsa istutamine toob kaasa selle, et piirkond muutub veel atraktiivsemaks,” lisas Soop.

Järgmised Metsameistri istutustalgud toimuvad kevadel ning siis on eesmärgiks seatud istutada 10 000 puud. Metsauuenduse mõte on selles, et järeltulevatele põlvedele jääks samaväärne või väärtuslikum metsamaa. Projekt “Istik Eesti mulda” sai loodud selleks, et juhtida tähelepanu metsa uuendamisele, mis on kahjuks just erametsaomanike seas tähelepanuta jäänud ja selle peamiseks põhjuseks on vähesed teadmised istutamise/külvamise vajalikkusest.

Tegemist saab olema igaaastase projektiga, mille raames kutsutakse kokku kõik inimesed, kes soovivad käe mullaseks teha ja Eesti looduse parendamiseks oma panuse anda. Igal üritusel on kohal metsameistrid, kes vastavad külaliste küsimustele ja näitavad ka praktikas, kuidas kasutada metsahidamistööriistu. Kogu “Istik Eesti mulda” korralduse eest vastab Eesti Metsameister, kes valmistab ette juba kevadel toimuvat talgupäeva ning on võtnud eesmärgiks istutada 10 000 puud.

VAATA GALERIID!

Head Uudised GoodNews