1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD I Jüri Ratas kohtumisel Andrzej Dudaga: efektiivsed ühendused on võtmetähendusega meie piirkonna jaoks
FOTOD I Jüri Ratas kohtumisel Andrzej Dudaga: efektiivsed ühendused on võtmetähendusega meie piirkonna jaoks

FOTOD I Jüri Ratas kohtumisel Andrzej Dudaga: efektiivsed ühendused on võtmetähendusega meie piirkonna jaoks

Peaminister Jüri Ratas kohtus Poola Presidendi Andrzej Dudaga, kes viibib Tallinnas seoses kolme mere tippkohtumise ja ärifoorumiga, vahendas Valitsus.ee 19. oktoobril.

Kahe riigi liidrid arutasid võitlust COVID-19ga, kahepoolseid suhteid, piirkondlikke ühendusi, julgeolekualast koostööd ja Valgevenes toimuvat.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on kiired ja kaasaegsed transpordi- ja energiaühendused võtmetähtsusega piirkonna arengu jaoks. “Meie eesmärk on, et Poola–Leedu vaheline Rail Baltic ühendus valmiks õigeaegselt. Samuti on oluline viia 2025. aastaks lõpule Balti riikide elektrisüsteemide sünkroniseerimine Euroopaga, kus ühendused Poola kaudu on elutähtsad. On väga positiivne, et hiljuti otsustas Euroopa Komisjon eraldada projektile rohkem kui 700 miljonit euro ulatuses vahendeid, mis aitab muuhulgas rajada uue Poola-Leedu elektriühenduse,“ ütles Ratas.

Kohtumisel puudutati ka Tallinna digitippkohtumist, mis on plaanis järgmisel aastal. “Tark ühilduvus, mis toimib ka üle riigi piiride, on nii kolme mere tippkohtumise oluline osa kui ka järgmise Tallinna digitippkohtumise peateema,“ nentis Ratas.


Jüri Ratas ja Andrzej Duda rääkisid ka kaitsekoostööst. Eesti peaminister tänas Poolat mitmekülgse panuse eest piirkonna julgeolekusse. „Tänan Poola õhuväelasi nende esmakordse osalemise eest Ämari õhuturbemissioonil selle aasta alguses.  Mul on kahju, et puhkenud pandeemia tõttu ei olnud mul võimalik nendega isiklikult kohtuda koos Poola ametikaaslase Mateusz Morawieckiga. Tegemist on tõeliste professionaalidega, kes on alati Eestisse tagasi oodatud“ sõnas Ratas.


Peaminister  nentis, et Poola ja USA vahel sõlmitud suurendatud kaitsekoostöö leping, millele President Duda 15. oktoobril oma allkirja andis, on väga oluline, sest avab ukse USA vägede tugevdatud kohalolekule Poolas ja loodetavasti aitab kaasa ka nähtavamale USA sõjalisele kohalolekule Balti riikides.

Jüri Ratas ja Andrzej Duda avaldasid muret seoses vägivalla eskaleerumisega Valgevenes. „Me peame suurendama toetust Valgevene kodanikuühiskonnale, meediale ja noortele. Eelmisel nädalal otsustas Eesti toetada arengukoostöö projekte Valgevenes 500 000 euro ulatuses,“ ütles Ratas.

Oktoobri alguses otsustas Eesti kutsuda oma suursaadiku Valgevenes Tallinna konsultatsioonidele, väljendades sel viisil solidaarsust Poola ja Leeduga, kes pidid Valgevene võimude surve all kutsuma oma suursaadikud kodumaale konsultatsioonidele ja oluliselt vähendama saatkonna töötajate arvu.

Head Uudised GoodNews