1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD I Kaitseminister Kalle Laanet kohtus Mali riigijuhtidega
FOTOD I Kaitseminister Kalle Laanet kohtus Mali riigijuhtidega

FOTOD I Kaitseminister Kalle Laanet kohtus Mali riigijuhtidega

Kaitseminister Laanet alustas koos Prantsuse ja Tšehhi kolleegiga visiiti Malisse. Ministrid kohtusid Mali üleminekuaja presidendi, asepresidendi ja kaitseministriga, vahendas kaitseministeerium 2. aprillil.

Eesti, Prantsuse ja Tšehhi kaitseministri kohtumised Mali kaitseminister Sadio Camaraga. Foto: Kaitseministeerium

Eesti, Prantsuse ja Tšehhi kaitseministrid kohtusid Bamakos Mali üleminekuaja presidendi Bah N’Daw’, asepresident kolonel Assimi Goïta ja kaitseminister kolonel Sadio Camaraga. Riigi juhtkonnaga kohtumisel rõhutas minister Laanet, et Eesti panus Mali julgeoleku tagamisse ja relvajõudude väljaõppesse on kindel. „Terrorismivastane võitlus, äärmusluse mahasurumine ja inimõiguste kaitse on oluline nii Mali kui ka Euroopa julgeolekut silmas pidades,“ ütles Laanet.

Kohtumine Euroopa Liidu väljaõppemissiooni EUTM Mali Eesti kontingendiga Bamakos. Foto: Kaitseministeerium

Kõik kolm ministrit rõhutasid Mali juhtkonnaga kohtudes, et oluline on edasi liikuda Mali riigi poliitilise protsessiga ning järgmisel kevadel läbi viia demokraatlikud valimised. Laaneti sõnul peab taastama riigi institutsioonide kohalolu üle terve riigi ning suurendama pingutusi, et pakkuda oma kodanikele põhiteenuseid, sest inimeste heaolu parandamine vähendab ka terrorismi.

Eesti, Prantsuse ja Tšehhi kaitseministri kohtumised Mali kaitseminister Sadio Camaraga. Foto: Kaitseministeerium

Mali juhid tänasid kolme kaitseministrit nende riikide panuse eest ning kinnitasid, et koostöö kohalike relvajõudude ja Malis teenivate liitlastega on suurepärane. Samuti andis president Bah N’Daw teada, et vaatamata tänasele keerulisele olukorrale käivad kõik ettevalmistused vabadeks valimisteks järgmisel kevadel.

Kaitseminister Laanet kohtus EUTM Mali ylema brigaadikindral Fernando Luis Gracia Herreziga, et arutada Mali julgeolekuolukorda. Foto: Kaitseministeerium

Bamakos kohtus minister Laanet ka Euroopa Liidu väljaõppemissiooni EUTM Mali ülema, brigaadikindral Fernando Luis Gracia Herreizi ja Eesti kontingendi liikmetega, kes Mali armeele väljaõpet teostavad. Brigaadikindral Herreizi tunnustas eestlaste panust ning professionaalsust. Kohtumisel arutati edasisi strateegilisi samme, et tagada julgeolek nii Malis kui kogu Saheli piirkonnas. “Euroopa lõuna piiri kaitse algab kaugemalt kui Vahemeri, EUTM Mali missiooni eesmärk on võimaldada Mali relvajõudude piisavad oskused, et terrorism ja äärmuslus maha suruda. See tegevus kindlustab ka meie lõunapiiri,” ütles minister Laanet.

Eesti panustab Malis kolmel operatsioonil – Prantsusmaa juhitud operatsioonil Barkhane ja selle erioperatsioonide sihtüksuses Takuba, ÜRO missioonil MINUSMA ning Euroopa Liidu väljaõppemissioonil EUTM Mali.

Eesti ja Tšehhi kaitseminister Lubomir Metnar Malis. Foto: Kaitseministeerium

Prantsusmaa, Eesti ja Tšehhi osalevad Malis ka sihtüksuses Takuba, mille eesmärk on tugevdada väljaõpet Mali relvajõududel, et riik suudaks oma territooriumi ise kontrollida ja terroristlike rühmituste vastu võidelda. Sihtüksusega Takuba on liitunud ka Rootsi, Holland, Portugal, Belgia, ÜK ja Taani ning liitumas on Itaalia.  Visiidil Malisse andis Prantsusmaa kaitseminister Florence Parly teada, et sihtüksus Takuba on saavutanud täieliku operatsioonilise valmiduse.

Head Uudised GoodNews