1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. FOTOD I Kalamaja muuseum avas uksed
FOTOD I Kalamaja muuseum avas uksed

FOTOD I Kalamaja muuseum avas uksed

24. septembri hilisõhtul avas uksed Kalamaja muuseum. Toimusid esimesed muuseumituurid, kohaliku kogukonna tervitused, sealhulgas andis muuseumihoovis kontserdi Jarek Kasar ning päev lõppes Silent Discoga. Muuseumi avanädalavahetus jätkub programmiga laupäeval ja pühapäeval.

Aadressil Kotzebue 16 asuva Kalamaja muuseumi eesmärk on tutvustada külastajatele Tallinna vanima eeslinna olemust kohalike elanike ainulaadsete lugude ja põnevate esemete kaudu.

Muuseumi idee sai alguse 2018. aasta kevadel, kui selgus, et külastajad soovivad kuulda Tallinna vanima eeslinna lugusid ja vajavad kogukonna kokkusaamispaika. „Korraldasime mitmeid kohtumisõhtuid Kalamaja praeguste ja endiste elanikega, mille põhjal sündis muuseumi kontseptsioon. Kümned kalamajakad on osalenud püsinäituse valmimisel, annetades esemeid ning jagades oma mälestusi eluolust Kalamaja asumis,” rääkis Kalamaja muuseumi juhataja Kristi Paatsi.

Muuseumi püsinäitus „Küla keset linna. Lugusid Kalamajast“ kõneleb kohalikust elust kuue Kalamajale iseloomuliku koondkuju kaudu: Kalamaja mees, naine, laps, esivanem, elukunstnik ja loom. Muuseumis kulgedes avanevad ühes kohalike inimeste lugudega ka siinsete majade lood: külastajat ootavad varem avalikkusele suletud ruumid. Näituseks on kohandatud isegi tualett, kust leiab Kalamaja endisaegseid eriilmelisi prill-laudu.

Lisaks püsinäitusele on ajutise näitusena avatud kogukonnaentusiasti ja urbanisti Teele Pehki kureeritud näitus „Kalarand – igaühe-mereääre kolmas tulemine“

Muuseumis paikneb galerii, kus soovijad saavad jäädvustada oma mälestusi Kalamajast, haridusruum muuseumitundideks, väljapanek ajaloolistest postkastidest ja Kalevi tänava elamu järgi valminud elutruu nukumaja. „Muuseumis on põimunud Kalamaja inimeste annetatud esemed, Tallinna Linnamuuseumi kogude museaalid ja erinevaid käed-külge-lahendused,” kirjeldab muuseumi juhataja Kristi Paatsi.

Valge Luigeks kutsutud hoone Kotzebue tänav 16 on aastakümnete jooksul koduks olnud mitmele muuseumile, muuhulgas Nukumuuseumile, Kalamaja Galeriile ja Miiamilla lastemuuseumile. Algselt elamuks ehitatud villas alustab nüüd pärast põhjalikku renoveerimist tegevust piirkonna värvikat olemust peegeldav Kalamaja muuseum.

25. ja 26. septembri jätkub Kalamaja muuseumi avanädalavahetus ürituste ja töötubadega. Muuhulgas toimub Kalamaja kaevuluukide ekskursioon ja mustritrüki töötuba ning Jaak Juske linnaretk. Lähemalt saab programmiga tutvuda muuseumi kodulehel.

VAATA ARON URBI FOTOÜLEVAADET! 


Head Uudised GoodNews