1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD I President Alar Karis Malisse suunduvatele kaitseväelastele: teie missioon toetab Eesti julgeolekut
FOTOD I President Alar Karis Malisse suunduvatele kaitseväelastele: teie missioon toetab Eesti julgeolekut

FOTOD I President Alar Karis Malisse suunduvatele kaitseväelastele: teie missioon toetab Eesti julgeolekut

President Alar Karis kohtus täna Kadriorus kaitseväelastega, kes lähevad peatselt Malisse välisoperatsioonile, tänas neid panuse eest Eesti julgeolekusse ja soovis sõduriõnne eesootaval missioonil. „Tänu teile ja teie kaaslastele on Eesti kaitseväel täna oma liitlaste ja sõprade seas väga kõrge kvaliteedimärk,“ ütles riigipea.

Eesti kaitseväelaste professionaalsus, hea väljaõpe ning ühtehoidev vaim annavad riigipea sõnul kindla aluse, mis aitab neil välisoperatsioonil täita oma ülesandeid ka kõige raskemates olukordades.

„Minu jaoks on väärtuslik iga meie sõdur, aga samamoodi ka iga teie pereliige. Lähedased, kes jäävad teist maha, kannavad samamoodi missiooniga seotud koormat. Seetõttu kuulub teie kõrval minu suur lugupidamine ja tänu teie peredele,“ rõhutas president Karis.

Mali operatsioonist kõneldes märkis president Karis, et Eesti kaitseväelaste tööl on selge põhjus ja otsene seos kodumaa julgeolekuga. „Ka kaugemad konfliktid mõjutavad julgeolekut laiemalt kui vaid oma asukohas. Terrorismi levik, ebastabiilsus ning sellega seonduvad migrantide vood ohustavad Euroopa julgeolekut varem või hiljem. Mali, ja laiemalt Saheli regioon, on siinkohal üheks võtmepiirkonnaks,“ lausus president Karis.

Riigipea märkis, et Eesti osaleb operatsioonil Malis, et toetada oma liitlasi. „See on solidaarsuse küsimus. Ja loomulikult annab see liitlastele ka täiendava põhjuse toetada meid. Nagu te hästi teate, on tänagi Prantsuse sõdurid NATO lahingugrupi koosseisus – valmis seisma Eesti julgeoleku eest siin, meie kodumaal, nagu meie seisame nende kõrval Malis,“ sõnas president Karis.

„Välisoperatsioonile suundumise eel Vabariigi Presidendiga kohtumine on tunnustav traditsioon, mis annab üksusele motivatsiooni ning kinnitab nende tegevuse väärtust,“ ütles operatsioonile Barkhane suunduva kontingendi vanem major Rauno Vahimets. „Eesti julgeolek tugineb muu hulgas headele liitlassuhetele, mida meie ühine tegevus välisoperatsioonidel toetab.“

Malisse siirduva Eesti kontingendi tuumiku moodustab Scoutspataljoni baasil moodustatud jalaväerühm BKN-11 ESTPLA, mis vahetab välja käesoleva aasta augustist operatsioonil Barkhane teeniva kontingendi. Eestlaste põhiülesanded on Gao baasi väravate ja vaatluspostide mehitamine, kiirreageerimisüksuse ülesannete täitmine ning patrullimine Gao linnas ja selle lähiümbruses. Lisaks põhituumikule kuulub kontingendi koosseisu erialaspetsialistidest koosnev toetusüksus. Koostööd liitlastüksustega ja Eesti kontingendi tegevust toetab ning koordineerib kontingendi vanem.

Eesti üksus paikneb Prantsusmaa baasis Nigeri jõe kaldal Gao linnas. Septembris teenistust alustanud üksuse rotatsioon Malis kestab detsembri lõpuni, mil antakse vastutus üle järgmisele Eesti kontingendile.

Prantsusmaa juhitud operatsiooni Barkhane eesmärk on toetada viie Saheli regiooni riigi (Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Niger, Tšaad) võitlust relvastatud terroristlike rühmituste vastu. Operatsioon Barkhane algas 1. augustil 2014. aastal.

Head Uudised GoodNews