1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD I President Kaljulaid: Eesti ja Austria saaksid luua koos tarku keskkonnasõbralikke lahendusi
FOTOD I President Kaljulaid: Eesti ja Austria saaksid luua koos tarku keskkonnasõbralikke lahendusi

FOTOD I President Kaljulaid: Eesti ja Austria saaksid luua koos tarku keskkonnasõbralikke lahendusi

„Eestil ja Austrial on hea võimalus koos välja töötada uusi tarku keskkonnasõbralikke lahendusi, sest Austria on eesrinnas kliimaeesmärkide saavutamise ja roheliste lahenduste ning Eesti omakorda tarkade digilahenduste vallas,“ ütles president Kersti Kaljulaid täna riigivisiidil Austrias.

Riigipeade kohtumisel räägiti kliimaeesmärkide saavutamisest, sest nii Eesti kui Austria tegelevad aktiivselt üleminekuga rohelisele energiale. President Kaljulaid rõhutas, et Euroopa Liidu taastefondi kasutamine rohepöördeks on prioriteet, et saaksime pandeemiast taastudes muutuda ka keskkonnasõbralikumaks.

Mõlemad riigipead mõistsid kohtumisel hukka Euroopa Liidu lennuki kaaperdamise Valgene režiimi poolt. President Kaljulaidi sõnul ei saa me jätta sellisele riiklikule terrorismile reageerimata. „Euroopa Liit ja ÜRO peavad kasutama kõiki meie käsutuses olevaid rahumeelseid vahendeid Valgevene režiimi survestamiseks. Röövitud inimesed tuleb vabastada, Valgevene õhuruum tuleb sulgeda rahvusvahelisteks lendudeks ning Euroopa Liidu tasandil tuleb kehtestada jõulised ja mõjusad sanktsioonid terroriakti organiseerijatele ja Valgevene režiimile,“ lausus Vabariigi President.

Kohtumisel arutati veel koostööd Euroopa Liidus ja meie naabruskonnas. President Kaljulaid rõhutas, et lisaks Lääne-Balkani riikidele vajavad ka idapartnerluse riigid meie toetust ja julgustust reformide läbiviimisel.

Samuti räägiti pikemalt Kolme Mere Algatusest, mille liikmed Austria ja Eesti on, ning võimalustest selle abil läbi viia piiriüleseid projekte.

Eesti riigipead saadavad riigivisiidil tema abikaasa Georgi-Rene Maksimovski ning ametlik delegatsioon, kuhu kuuluvad ka ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt ja Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson. Lisaks on visiidil kaasas 11-liikmeline äridelegatsioon, kuhu kuuluvad ettevõtted targa transpordi ja logistika valdkondadest.

Riigipea kohtub visiidi käigus veel Rahvusnõukogu president Wolfgang Sobotkaga, liidukantsler Sebastian Kurziga ning Viini linnapea Michael Ludwigiga. Visiidi ajal toimub riigipeade osalusel ka Eesti-Austria majandusfoorum. President Kaljulaid külastab ettevõtet Heinzel Group Holding, mille kontserni kuulub ka Eesti haavapuitmassi tehas Estonian Cell, ning vähiravimeid tootvat ettevõtet Boehringer Ingelheim.

Neljapäeva hommikul toimub president Kaljulaidi ja president Van der Belleni debatt, mida modereerib Euroopa Komisjoni esindaja Austrias Martin Selmayr. Debati teemaks on Euroopa väljakutsed peale pandeemiat ning 27. mail Eesti aja järgi kell 11.45 algavat debatti saab vaadata siin!

Head Uudised GoodNews