1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD I President Kaljulaid: Euroopa Liit on loodud demokraatlike väärtuste kaitseks ja seetõttu peaksime ka strateegilisest autonoomiast rääkides keskenduma üleilmsele inimõiguste kaitsele
FOTOD I President Kaljulaid: Euroopa Liit on loodud demokraatlike väärtuste kaitseks ja seetõttu peaksime ka strateegilisest autonoomiast rääkides keskenduma üleilmsele inimõiguste kaitsele

FOTOD I President Kaljulaid: Euroopa Liit on loodud demokraatlike väärtuste kaitseks ja seetõttu peaksime ka strateegilisest autonoomiast rääkides keskenduma üleilmsele inimõiguste kaitsele

„Euroopa Liit on loodud demokraatlike väärtuste kaitseks ja seetõttu peaksime ka strateegilisest autonoomiast rääkides keskenduma üleilmsele inimõiguste kaitsele. Tuleb ka arvestada, et tänapäeval sõltume tehnoloogilistest võrkudest ja sellest, kes kontrollib meie igapäevaelu toimimise aluseks olevaid digitaalseid ühendusi, võib kujuneda 21. sajandi suurim konflikt. On oluline, et Euroopa Liit pühenduks usaldatava ühenduvuse loomisele ja kaitsmisele,“ lausus president Kaljulaid täna Roomas parlamentaalsete riikide riigipeade Arraiolose grupi kohtumisel.

Vabariigi President lisas, et usaldatava ühenduvuse põhimõtete loomisega saaks Euroopa Liit anda oma panuse üleilmsesse julgeolekusse ning näidata eeskuju, kuidas arendada majanduse ja julgeoleku seisukohast kriitilise tähtsusega taristut. 

„Euroopa Liit peab suutma ise kiiresti reageerida meie piirkonna julgeolekuohtudele. Külastasin eile EL mereväeoperatsiooni EUNAVFOR Med IRINI peakorterit. See on väga hea näide Euroopa Liidu kaitsekoostööst, millel on selged eesmärgid, ÜRO mandaat ja erinevate riikide toetus. Sellistel põhimõtetel peakski toimuma Euroopa Liidu kaitsekoostöö,“ lausus Eesti riigipea. President Kaljulaid kutsus ka üles suurendama EL riikide panust kaitsevõimekusse, mis on hetkel keskmiselt ainult 1,2% SKT-st.

Eesti riigipea lisas, et kliimamuutused ja rohepööre on üks suurimaid lähiaja väljakutseid kogu maailma jaoks. „Kui Euroopa Liit viib rohepöörde ellu ning hoolitseb selle eest, et ka üle piiride ei jõua meieni keskkonnavaenulikul moel toodetud energiat, siis suudame oma majanduslikku jõuga mõjutada ka ülejäänud maailma vajalikke muudatusi ellu viima,“ lausus president Kaljulaid.

Arraiolose grupi nime all tuntakse 2003. aastal alguse saanud mitteformaalsete kohtumiste seeriat, kuhu on kutsutud riigipead, kes ei võta osa Euroopa Liidu Ülemkogust. Selle aastasel järjekorras 16. kohtumisel osalevad veel Austria, Horvaatia, Soome, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Iirimaa, Läti, Malta, Poola, Portugali ja Sloveenia presidendid.

Homme sõidab president Kaljulaid Berliini, kus kohtub koos Läti ja Leedu riigipeadega Saksamaa liidupresidendi Frank-Walter Steinmeieriga, et tähistada 30 aastat Saksamaa ja Balti riikide diplomaatiliste suhete taastamisest.

President Kaljulaid saabub Eestisse tagasi neljapäeva hilisõhtul.

Head Uudised GoodNews