1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. FOTOD I President Kaljulaid kohtus USA rahandusministri ja IMFi juhiga
FOTOD I President Kaljulaid kohtus USA rahandusministri ja IMFi juhiga

FOTOD I President Kaljulaid kohtus USA rahandusministri ja IMFi juhiga

Ameerika Ühendriikides töövisiidil viibiv president Kersti Kaljulaid kohtus eile Washingtonis Ühendriikide rahandusminister Steven Mnuchini ja Rahvusvahelise Valuutafondi juhi Kristalina Georgievaga.

Eesti aja järgi eile hilisõhtul toimunud arutelu rahandusminister Mnuchiniga keskendus kolmele teemale – Venemaa-vastane sanktsioonipoliitika, rahapesuvastane võitlus ning juunikuus Tallinnas toimuv Kolme Mere tippkohtumine ja ärifoorum. „Nii sanktsioonide kui rahapesuvastase võitluse osas oleme Ameerika Ühendriikidega samal poolel, me oleme neis küsimusis liitlased. Nii sanktsioonid kui rahapesuvastane võitlus peavad selleks, et neil oleks päriselt mõju ja tulemus, olema pidevad ja läbimõeldud,“ ütles president Kaljulaid pärast kohtumist. Rahapesuvastase võitluse osas tunnustas minister ka Eesti ametiasutusi väga kõrgetasemelise koostöö eest Ameerika võimudega.

President Kaljulaid tutvustas minister Mnuchinile ka Eesti plaane seoses juuni keskel Tallinnas toimuva Kolme Mere tippkohtumise ja ärifoorumiga.

Samuti hilisõhtul toimunud kohtumisel Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juhi Kristalina Georgievaga arutati maailma majanduse hetkeolukorda ning suundumusi, mis seda lähitulevikus enim mõjutavad. „Kliimakriis ja selle vastane võitlus on üks sellistest, mis võib ohustada nii maailma finantsstabiilsust, aga pakkuda ka uusi võimalusi, kui me oleme nutikad ning suudame uutest tehnoloogiatest kasu lõigata,“ sõnas riigipea pärast kohtumist.

Kolme Mere algatus oli teiseks peateemaks ka sel kohtumisel ning riigipea rõhutas pärast kohtumist, et suurte väljakutsete – ja Kolme Mere riikide aastakümnetega välja kujunenud puudujääk taristuinvesteeringutes seda kindlasti on – vastu võitlemisel saab üheskoos tegutsedes olla märksa edukam kui ükshaaval. President Kaljulaid andis Georgievale üle ka ametliku kutse osaleda juunikuus Tallinnas toimuval tippkohtumisel.

Vabariigi President on sel nädalal töövisiidil Ameerika Ühendriikides. Kuni kolmapäevani viibib riigipea Washingtonis, kus kohtub täna-homme veel president Trumpi administratsiooni esindajatega ning kõneleb Ameerika-Iisraeli Avalike Suhete Komitee (AIPAC) kongressil digi- ja küberteemadel. Neljapäeval ja reedel on riigipea New Yorgis, kus on kavas mitmeid ÜROga ja Kolme Mere algatusega seotud kohtumised. Riigipea naaseb Eestisse laupäeval.

Head Uudised GoodNews