1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD I President Kaljulaid Rootsis: Põhja- ja Baltimaid võiksid ühendada tihedamad digisidemed
FOTOD I President Kaljulaid Rootsis: Põhja- ja Baltimaid võiksid ühendada tihedamad digisidemed

FOTOD I President Kaljulaid Rootsis: Põhja- ja Baltimaid võiksid ühendada tihedamad digisidemed

Rootsi ja Eesti on mõlemad tugevad digiriigid ja seega on meie jaoks oluline, et 21. sajandi taristu ühenduvus oleks usaldatav, lausus president Kersti Kaljulaid tänasel kohtumisel Rootsi peaministri Stefan Löfveniga. „Digitaalne ühenduvus mängib olulist rolli geopoliitikas, säästlikus majanduskasvus ning digipöördes. Seetõttu tutvustasime septembri alguses Tallinna digitippkohtumisel usaldatava ühenduvuse põhimõtet,“ lausus president Kaljulaid.

Riigipea sõnul on Eesti ja Rootsi digipöörde läbiviimisel esirinnas ning meie ettevõtted otsivad võimalusi tihedamaks koostööks digitaliseerimise valdkonnas, mida näitab ka mõlemapoolne suur huvi tänase ärikoostöö ümarlaua vastu. Pikemalt räägiti veel rohepöördest ja koostöövõimalustest tuuleparkide arendamisel.

Arutati ka võimalusi pandeemiast väljumiseks. President Kaljulaidi sõnul peab Eesti veel pingutama, et jõuda Rootsiga sarnasele vaktsineerituse tasemele.

Kohtumisel arutati pikemalt ka koostööd erinevates rahvusvahelistes organisatsioonides, Ukraina julgeolekut ning arenguid Valgevenes.

President Kaljulaid on täna töövisiidil Rootsis, kus teda saadavad ka mitmed Eesti digivaldkonna Eesti ettevõtted. Eesti suursaatkonnas Stockholmis toimus Eesti ja Rootsi ettevõtete osalusel ümarlaud, millel käsitleti digitaliseerimise võimalusi ja tänaseid väljakutseid. Riigipea külastas piirkonna olulisimat tehisintellekti partnerorganisatsiooni AI Sweden, et leida võimalikke koostöökohti ning arutleda digiriigi ülesehitamise teemadel.

President Kaljulaid kohtus ka Rootsi kroonprintsess Victoria ja parlamendi esimehe Andreas Norléniga.

Käesoleval aastal tähistavad Eesti ja Rootsi 100. aasta möödumist diplomaatiliste suhete sõlmimisest ning suhete taastamise 30. aastapäeva.

Head Uudised GoodNews