1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. FOTOD I President Karis: Ida-Virumaa peab olema regionaalne tõmbekeskus nii majandusele kui ka inimestele
FOTOD I President Karis: Ida-Virumaa peab olema regionaalne tõmbekeskus nii majandusele kui ka inimestele

FOTOD I President Karis: Ida-Virumaa peab olema regionaalne tõmbekeskus nii majandusele kui ka inimestele

Alar Karis alustas eile kahepäevast Ida-Virumaa visiiti kohtumisega Narva linnapea Ants Liimetsaga ja linnavolikogu esimehe Katri Raigiga, et kuulda nende vaadet linna tulevikust ja laiemalt maakonna väljakutsetest, mis vajavad lahendamist, ka õiglase ülemineku tegemisel.

„Ida-Virumaa peab olema regionaalne tõmbekeskus, mis tõmbab nii majandust kui ka inimesi, sealhulgas siin elavaid noori pärast ülikooli lõpetamist tagasi. Selleks peab nii riigil kui ka omavalitsusjuhtidel olema tarkust võimalusi ära kasutada, teha rohkem investeeringuid Ida-Virumaale,“ rõhutas president Karis.

„Meil on vaja kujundada majandust keskkonnasõbralikumaks ja elukeskkonda elamisväärseks, et pärandaksime oma lastele sellise Ida-Virumaa, kus neil on siin hea elada ja kus nad tahavad olla. Ida-Virumaa on väga mitmekesine nii tööstuse kui ka looduse ja kultuuri poolest, mis võiks siia veel rohkem meelitada inimesi elama,“ ütles president Karis. 

Eesti Energia juhtidega kohtumine.

Auvere elektrijaama külastades sai president Karis ülevaate Eesti Energia hetkeolukorrast ja tulevikuplaanidest, sealhulgas eesmärgist muutuda aastaks 2045 süsinikuneutraalseks. „Kahtlemata on ettevõtte tuhanded töötajad teinud viimastel kuudel pingelise elektrituru tingimustes eriti palju ja rasket tööd, et meie inimeste kodud oleks soojad ja valged. Need inimesed väärivad seda, et teada, mida toob tulevik,“ sõnas president Karis. Riigipea kuulas kohtumisel ka ametiühingute esindajatelt töötajate muresid, mis peegeldasid rohepöördega seonduvat teadmatust. 

Kohtumistel tõstatus ka erakorraline olukord elektriturul ja varustuskindluse teema. „Selge on see, et need inimesed, kes vajavad praegu abi, neid tuleb kindlasti toetada. Need pered, kes on hädas, neid tuleb aidata. Samas peame jätkama lähitulevikule mõeldes energiaallikate mitmekesistamisega, mis tähendab selgeid ja suuri investeeringuid ja otsuseid, sealhulgas tuuleparkide rajamist. Meie eesmärk peabki olema see, et me saavutame uute tehnoloogiatega varustuskindluse ja seda kõigile võimalikult taskukohase hinnaga,“ sõnas president. Riigipea märkis, et eile said Auvere jaamad lõpuks taas täisvõimusel tööle, mis loodetavasti toovad ka leevendust elektrihindadele. 

Kliimanoortega kohtumine.

Riigipea sai kokku Narva kolledžis Ida-Viru noortega, kes on võtnud südameasjaks oma kodupaiga tuleviku ja esitasid riigile ettepanekud, kuidas õiglasel üleminekul nende kodukandi elu paremaks ja kliimasõbralikumaks muuta. „Noored soovivad, et nende maakond oleks moodsa elukeskkonna ja rikkaliku kultuuriga paik elu õitsenguks ja et inimesed ei lahkuks mujale elama. Eelkõige peavad nad oluliseks haridus- ja tööturu võimaluste laiendamist. Väga oluline, et nende hääl oleks kuulda ja seda võetakse ka arvesse,“ lausus president Karis. 

Narva eesti keele majas kohtumistel õpetajate ja noortega rääkis president Karis keeleõppest ja kultuurist. „Loodan, et üha rohkem keele- ja kultuurihuvilisi leiab üles ukse eesti keele majja Narvas. Eesti keelega sama oluline on ka eesti meel, mille jaoks on tähtis, et Ida-Virumaal toimuks rohkem kultuuriüritusi,“ sõnas president Karis. 

Piiripunkti külastus.

Riigipea külastas Sisekaitseakadeemiat ja tutvus Narva piiripunktiga, et saada ülevaade maakonna sisejulgeolekust. Samuti käis president Karis metallitooteid valmistava ettevõtte Fortaco tehases, mis annab Narvas tööd üle 500 inimesele ja on üks suuremaid tööandjaid linnas. Ettevõtte koolitas ja võttis sel aastal lisaks tööle 150 inimest. 

Fotod: Mattias Tammet, VPK

Head Uudised GoodNews