1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD I Siseminister ja kaitseminister allkirjastasid koostöökokkuleppe
FOTOD I Siseminister ja kaitseminister allkirjastasid koostöökokkuleppe

FOTOD I Siseminister ja kaitseminister allkirjastasid koostöökokkuleppe

Teisipäeval kirjutasid siseminister Kristian Jaani ja kaitseminister Kalle Laanet alla kokkuleppele, millega suurendatakse koostööd sisekaitse ja sõjalise riigikaitse valdkondade vahel ning riigisiseses kriisireguleerimises.

Siseminister Kristian Jaani sõnul on tegemist olulise verstapostiga mittesõjalise ja sõjalise riigikaitse vastastikuses koostöös. „Nii sisekaitse kui ka sõjaline kaitse on turvalisuse tagamise seisukohast võrdselt olulised. Mul on hea meel, et oleme jõudnud kokkuleppele mitmetes valdkondades, mis aitavad sõjalise ja mittesõjalise riigikaitse tagamisel ühtsemalt tegutseda ning kriisideks paremini valmistuda ja valmis olla,“ märkis Jaani. „Oleme leidnud viise, kuidas koostöös ressurssi – inimesi, varustust ja tehnikat –  ühiselt paremini planeerida ja kasutada,“ tõi siseminister välja.

„Sõlmitud kokkuleppe kohaselt hakatakse tulevikus osale ajateenijatest andma ka abipolitseiniku baaskoolitust, et tõsta nende siseturvalisuse alast teadlikkust. Need abipolitseinikud, kellele on antud Politsei- ja Piirivalveameti poolt kriisi ajal roll ning kes ei ole nimetatud riigikaitselisele ametikohale või määratud sõjaaja üksuse juurde, täidavad sõjaaja ja riigikaitselisi ülesandeid edaspidi PPA-s. Ühtlasi suureneb koostöö kriiside korral piirialadel ning riigikaitseobjektide valvamisel ja kaitsmisel. Viimase puhul hakkab riigikaitse objekti valvemeetmete rakendamise eest vastutama Siseministeerium ja kaitsemeetmete eest Kaitseministeerium. Samuti hakkame edendama haridusalast koostööd, teadus- ja arendustegevuse ühist võimekust ning kaitsetööstuse valdkonda,“ rääkis Jaani.

Kaitseminister Kalle Laaneti sõnul on riigi julgeolek tervik ja tihedam koostöö sõjalise riigikaitse ning siseturvalisuse vahel nii ressursside, väljaõppe kui ka varustuse alal loob kokku tugevama riigikaitse. „Teeme edaspidi rohkem koostööd varustuse hankimisel, kus Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus omab valdkonna hangete tegemisel tugevat kompetentsi. Samuti arendame ühiselt lasketiire, tuukrite koostööd veealuste operatsioonide läbiviimiseks ning demineerimistöö jaoks vajaliku väljaõppe andmist,“ lausus kaitseminister.

„Valitsuse tasandil oleme juba kokku leppinud, et käesoleva aasta sügiseks valmib ka mereliste ülesannete ühendamist puudutav teekaart, mis on samuti oluline samm julgeoleku tugevdamiseks,“ lisas Laanet.

Head Uudised GoodNews