1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. FOTOD I Tallinna Kammerorkester tutvustas Mustpeade maja uue oreli kõla ja helivõimalusi
FOTOD I Tallinna Kammerorkester tutvustas Mustpeade maja uue oreli kõla ja helivõimalusi

FOTOD I Tallinna Kammerorkester tutvustas Mustpeade maja uue oreli kõla ja helivõimalusi

Tõnu Kaljuste ja Tallinna Kammerorkester pühendasid hooaja avakontserdi Tallinna Filharmoonia 25. sünnipäevale. Kontsert tutvustas Mustpeade maja uut virtuaalset vileorelit – see on uue generatsiooni digitaalse süsteemi orel, mille lahendused erinevad varasematest digitaal- ja elektrilistest pillidest.

Foto: Rene Jakobson

Peadirigent Tõnu Kaljuste juhtimisel kõlas Mustpeade maja orel esimesel kontserdil nii saksa barokkoreli kui ka prantsuse romantilise orelina. Uue pilliga on võimalik tuua meie kontserdisaali mis tahes Euroopa oreli kuulamiskogemus.

Foto: Rene Jakobson

Kontserdil esitati  Händeli orelikontserti nr 2 op 4 ning 20. sajandi helilooja Poulenci maailmas enim esitatud orelikontserti . Rudolf Tobiase „Largo“, tuntud ka pealkirja all „Eks teie tea”, kõlas hiljuti leitud partituuri esmaettekandena oreli ja keelpillidega.

Foto: Rene Jakobson

Solistidena tegid kontserdil kaasa Eesti noorema põlvkonna silmapaistev organist Kadri Toomoja ning Soome virtuoos Pétur Sakari, kes hetkel on tegev Pariisis. Sakari improviseeris esmakordselt ka koos saksofonist Raivo Tafenauga.

Foto: Rene Jakobson

21. septembril toimunud kontsert oli peadirigent Tõnu Kaljuste ja Tallinna Kammerorkestri esimene kontsert uuest sarjast „Oreli maagia“, kus  pakutakse elamusi oreliga, mis on võimeline rändama erinevate ajastute kõlas. Sarja järgmine kontsert „Oreli maagia 2“ toimub 30. novembril ja siis teevad solistidena kaasa orelil Kadri Toomoja ja tšellol Marcel Johannes Kits.

VAATA GALERIID!
Fotod: Rene Jakobson

Head Uudised GoodNews