1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD I Videomängude muuseum LVLup! avas suveks Telliskivi Loomelinnakus pop-up mänguruumi Warp Zone
FOTOD I Videomängude muuseum LVLup! avas suveks Telliskivi Loomelinnakus pop-up mänguruumi Warp Zone

FOTOD I Videomängude muuseum LVLup! avas suveks Telliskivi Loomelinnakus pop-up mänguruumi Warp Zone

1. juulil avas Loomelinnakus La Muu jäätisekohviku kõrval uksed eriline Videomängude muuseumi suveharu LVLup! Warp Zone. Muuseum taaselustab unustatud folkloori ning rekonstrueerib Eesti videomängude ajalugu läbi unikaalsete konsoolide, arhiivimaterjalide ja isiklike lugude.

“Kuni 1990. aastateni puudus Eestis ning ka teistes Ida-Euroopa riikides ligipääs Lääne-Euroopas ja Ameerikas levinud mängudele. Legaalsete mänguautomaatide asemel olid näiteks populaarseteks konsoolideks Dendy “Famiclone” ehk Nintendo Famicomi ebaseaduslik koopia. Mänge sai keldrites asuvates mänguklubides mõne krooni eest mängida või rentida selleks spetsiifilisi seadmeid. Just see kummaline skeene vormis Eesti videomängude “kollektiivset kultuurimälu” ning lõi erilise viisi, kuidas videomänge siinmail kogeti,” räägib Videomängude muuseumi kaasasutaja Camille Laurelli.

Muuseumi filiaalis saavad külastajad ajalooliste eksponaatidega mängida, sealjuures on konsoolid 1980. aastatest kõrvuti kaasaegsete masinatega. Väljapanekus on esindatud mõned haruldused ja huvitavad katsetused minevikust (näiteks Metal Slug NEO GEO või Eesti esimene arvutimäng Space Road, mida saab mängida Windows 2000 operatsioonisüsteemiga). Ruumi atmosfääri loovad originaalsed artefaktid ja nõukogude hõnguline sisekujundus.

Videomängude muuseum LVLup! on hariduslik ja eriline kogemus-muuseum, kus saab mängida nii videomängude ajaloo varaseimate kui ka tänaste meistriteostega. Muuseumi asutajateks on prantsuse kunstnik ning Eesti Kunstiakadeemia külalisõppejõud Camille Laurelli ja noorsootöötaja ning disainer Andrejs Rusinovskis.

LVLup! Warp Zone on avatud 1. juulist 30. augustini aadressil Telliskivi 60a/5 iga päev alates keskpäevast.

Head Uudised GoodNews