1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. FOTOD! Ilmub Toomas Kulli rahanostalgiat pakkuv Eesti krooni raamat
FOTOD! Ilmub Toomas Kulli rahanostalgiat pakkuv Eesti krooni raamat

FOTOD! Ilmub Toomas Kulli rahanostalgiat pakkuv Eesti krooni raamat

Kolm nädalat enne Eesti Vabariigi 100. aastapäeva jõuab huvilisteni Toomas Kulli koostatud ülevaateraamat Eesti kroonist – ja seda vaid üliväikses, 100-eksemplarises tiraažis.

“Raamat on selles mõttes ainulaadne, et igas raamatus on kaheksa originaal Eesti krooni paberraha,” ütles Kull. “Iga paberraha all on ka tekst, mis aasta raha see on, kelle allkirjad on sellel rahal, kes on selle paberraha kujundaja ja nii edasi, täielik informatsioon.”

Tegu on omamoodi käsitööga, sest raamatu kõik eksemplarid on eraldi trükitud, nummerdatud ja allkirjastatud. Toomas Kull selgitab harukordse teose eessõnas, et Eesti krooni pangatähti on ta kogunud viimased kümme aastat ning seejuures on Eesti Pank tema kollektsioneerimishuvile suuresti kaasa aidanud.

Raamat heidab muuhulgas põgusa pilgu krooni algusajale, mil keskmine brutopalk oli 800 ja pension 320 krooni, päts leiba maksis 2 krooni 50 senti ning bensiiniliiter 3 krooni. Ericssoni mobiiltelefoni eest tuli seevastu letti laduda 9990 krooni ja neli päeva puhkust Kanaaridel kergendas rahakotti 7920 krooni võrra.

Omaette põnev taust on ka raamatu läbipaistvatel vahelehtedel, mis valmisid Nepaali troopikapäikse all ja sisaldavad ühtlasi rahapuru. Täpsemalt saab aga selle kohta lugeda juba teose järelsõnast.

Nostalgiahõnguline raamat on eesti- ja ingliskeelne ning kannab pealkirja “Eesti krooni originaalpangatähed 1991–2007 / Originals of the Estonian Kroon Banknotes 1991–2007”.

Trükikojas Librix Print valminud raamatu kujundas Endla Toots, tekstid kirjutas Eneken Helme ja tõlkis Siiri Ollerma.

Raamatu esitlus toimub laupäeval, 3. veebruaril Estonia talveaias.

Head Uudised GoodNews