1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. FOTOD! Nõmme gümnaasiumi direktor Alfred Teaste sai nimelise pingi
FOTOD! Nõmme gümnaasiumi direktor Alfred Teaste sai nimelise pingi

FOTOD! Nõmme gümnaasiumi direktor Alfred Teaste sai nimelise pingi

Täna, 12. novembril möödub 80 aastat Nõmme gümnaasiumi hoonele nurgakivi panekust. Sel puhul avati kooli ees nimeline pink Nõmme gümnaasiumi pikaaegsele direktorile Alfred Teastele.

Nõmme linnaosa vanema Grete Šillise sõnul tegid ettepaneku Alfred Teastele nimelise pingi paigaldamiseks pärast kevadel toimunud linnaosa asumiseltside ümarlauda kooli vilistlane ja Nõmme Tee Seltsi liige Kadi Alatalu.

Alfred Teaste (1895-1992) juhtis Nõmme gümnaasiumi aastatel 1931-1940 ning 1941-1944. Suurel määral direktori initsiatiivil võttis Nõmme linnavolikogu 1936. aasta vastu otsuse ehitada uus gümnaasiumihoone. Okupatsioonivõimud ei lubanud Teastel direktorina töötada, kuid kuni 1949. aastani sai ta jätkata koolis tööd õpetajana, misjärel ta vallandati. Kaks aastat hiljem saadeti ta vangilaagrisse.

„On imetlusväärne, et Nõmme gümnaasiumil on olnud selline direktor, kes seadis õpilaste ja kooli huvid ja väärtused kõrgemale kui toonane nõukogude võim, riskides sellega isegi Siberisse saatmisega. Kõige eest, mis Alfred Teaste Nõmme gümnaasiumi jaoks teinud, ei tohiks kellelgi kahtlust tekkida, et ta mälestuspinki vääris,“ lausus Grete Šillis.

Kadi Alatalu meenutas oma sõnavõtus, millise austusega vilistlased kooli kokkutulekutel oma õpetajasse ja direktorisse suhtusid. „Kooli vilistlased on meenutanud Teastet kui väga intelligentset ja sirgjoonelist inimest, kes ei reetnud sinimustvalgeid põhimõtteid ka nõukogude terrori tingimustes.“

Nimeplaadi kinnitasid pingile Alfred Teaste poeg Andri Teaste, Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis, idee algataja Kadi Alatalu ning Nõmme gümnaasiumi praegune direktor Riho Uulma.

Head Uudised GoodNews