1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Fotod! Pärnu Muusikafestivali lõpetas Ülo Kriguli uudisteos
Fotod! Pärnu Muusikafestivali lõpetas Ülo Kriguli uudisteos

Fotod! Pärnu Muusikafestivali lõpetas Ülo Kriguli uudisteos

Pärnu Muusikafestivali lõppkontserdil 18. juulil kõlas Paavo Järvi Eesti Festivaliorkestri esituses uudisteos “The Bow” Ülo Kriguli sulest.

Krigulile anti üle Eesti Autorite Ühingu ja Eesti Heliloojate Liidu algatatud Lepo Sumera nimeline heliloomingupreemia 4500 eurot. Liidu sõnul väärtustab preemia autoristiili selget arengukaart, muusikalise mõtlemise mastaapsust ja kunstilist sügavust ühe helilooja loomingus. Preemiasaajat valisid helilooja Märt-Matis Lill, muusikateadlane Kerri Kotta ja pianist Kadri-Ann Sumera, kelle hinnangul iseloomustab Ülo Kriguli teoseid julge ja jõuline kõlakäsitlus. Muusikalised kujundid on reljeefsed ja nende ajas lahtirullumine põhineb sageli selgel lineaarsel arenguloogikal.

“Kriguli muusikas on mingit tumedust, mis aga paradoksaalselt säilitab nõtkuse ega muutu seetõttu raskepäraseks. Ühtlasi on selles viiteid erinevatele muusikalistele mõtlemisviisidele, kuid see ei lõhu muusika kõlalist ja stiililist homogeensust,” iseloomustab Kerri Kotta. “Erinevaid mõtteviise sünteesivana ja sümfoonilise lähenemisviisi poolest võib Krigulit tänases eesti muusikas pidada Sumera muusikale sarnase esteetika üheks omanäolisemaks väljendajaks.”

Festivali TV otseülekandeid kandsid sel aastal läbi internetiplatvormide üle mainekad rahvusvahelise publikuga klassikalise muusika keskkonnad Bachtrack, Gramophon, Classic FM ja Violin Channel. “Nii sai meie suvepealinna laval toimunud muusikaime nähtavaks üle maailma,” sõnas festivali tegevjuht Kristjan Hallik.

Head Uudised GoodNews