1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Fotografiska avab Berliinis oma neljanda tippfotograafia kodu
Fotografiska avab Berliinis oma neljanda tippfotograafia kodu

Fotografiska avab Berliinis oma neljanda tippfotograafia kodu

Rahvusvaheliselt tunnustatud fotokunstikeskuse Fotografiska neljandaks asukohaks saab 2022. aastal Berliin. Fotografiska on asutatud 2010. aastal Stockholmis. Pea kümnend hiljem avas Fotografiska oma uksed esmakordselt väljaspool Rootsit Tallinnas 2019. aasta juunis, käesoleva aasta jaanuarist ootab külastajaid ka Fotografiska New York.

Fotografiska on pühendunud fotograafia ja visuaalse kunsti avamisele laiemale publikule, eesmärgiga inspireerida teadlikuma maailma mõtteviisi. Fotografiskale on olulised innovatsioon, kaasatus ja julge eneseväljendus, ühe katuse all saavad lisaks näitustele kokku põnev publikuprogramm, muusika ja jätkusuutliku toidukontseptsiooniga restoran.

Fotografiska asukoha otsingud on alati väga teadlikud. “Fotografiska tulek Tallinnasse ja Telliskivisse ei olnud juhuslik. Me tahtsime rikastada Fotografiskaga siinse regiooni kultuurimaastikku ja leidsime Loomelinnakus selle jaoks kõige sobivama asukoha. Sellele aitas palju kaasa ka Loomelinnaku enda soov anda väärikale Punasele Majale uus elu,” selgitas Fotografiska Tallinna sünnilugu siinse fotokunstikeskuse tegevjuht ja kaasasutaja Margit Aasmäe.

Berliinis avatakse Fotografiska ajaloolises Kunsthaus Tachelesis, mille asutasid peale Berliini müüri lagunemist kunstnikud erinevate stuudiote, töötubade, kino ja ööklubiga. “See on igati märgiline, et Fotografiska avab Berliinis uksed just Tachelesis. Nimelt, seda maja külastades sain idee Telliskivi Loomelinnaku rajamiseks. Jõuame nüüd justkui ringiga Tachelesisse tagasi, kuna Fotografiska laieneb pärast Telliskivi Loomelinnakut just sinna,” jagas oma rõõmu Jaanus Juss, Telliskivi Loomelinnaku asutaja.

Fotografiska sõbrakaardi omanikele tähendab uue maja avamine Berliinis kuulumist veelgi laiemasse fotograafia huviliste kogukonda. Globaalne liikmelisus tagab kaardi omanikele igapäevase vaba sissepääsu kõikidesse maailma kultuurimekades asuvatesse Fotografiska fotokunstikeskustesse. Lisaks näitustele pakutakse liikmetele ka laiahaardelist publikuprogrammi.

Fotografiskas Stockholmis, Tallinnas ja New Yorgis on üleval olnud enam kui 240 näitust, teiste seas Annie Leibovitzi, Zanele Muholi, Hassan Hajjaji, Ren Hangi, Sebastião Salgado, Bettina Rheimsi, Sally Manni, David LaChapelle’i, ja Robert Mapplethorpe’i tööd. Hetkel saab Fotografiska Tallinnas näha Bryan Adamsi, Alex Prageri ja Sebastião Salgado loomingut.

Head Uudised GoodNews