1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Fotograafia
  4. Fotografiska Tallinn kutsub fotograafe koostööle sotsiaalsete teemade kajastamisel
Fotografiska Tallinn kutsub fotograafe koostööle sotsiaalsete teemade kajastamisel

Fotografiska Tallinn kutsub fotograafe koostööle sotsiaalsete teemade kajastamisel

Fotografiska Tallinn kutsub fotograafe esitama ideekavandeid sotsiaalsetele probleemidele keskenduva näitusesarja “Fotografiska For Life” raames toimuvale psüühilise erivajadusega inimestele keskenduvale fotonäitusele.

“Kuigi tänane Eesti ühiskond on varasemast oluliselt humaansem ja kaasavam, peame nentima, et me ei ole veel siirdeühiskonna valudest lõplikult välja kasvanud. Nii näeme Eestis vähest teadlikkust, jahedaid tundeid või ka lausa vastumeelsust psüühilise erivajadusega inimeste suhtes, kes seetõttu tunnevad sageli, et nad ei saa või ei julge kodust välja minna. Kuigi iga inimese puhul peaks olema iseenesestmõistetav, et ta saab osaleda ühiskonnaelus ja teiste inimestega suhelda. Samuti panustada kogukonnaellu ja elada toimekat elu, võttes osa kultuuri- ja spordisündmustest. Me kõik oleme inimesed oma eripäradega ja pole mingit põhjust peljata, et teistsugune on tingimata ohtlik või ebameeldiv. Me kõik tahame elada võimalikult täisväärtuslikult oma tavalist ja ometi erilist elu – see peab olema võimalik ka psüühilise erivajadusega inimestele meie keskel. Mitmekesine ühiskond on väärtus, mitte oht,” kirjutab Fotografiska Tallinn pressiteates.

“Kõnealuse näitusega tahame me näidata psüühilise erivajadusega inimeste argipäeva – ka nemad elavad oma igapäevast elu ja see ei erine oma olemuselt kuigi palju ülejäänud ühiskonnaliikmete omast. Meil kõigil on elus erinevad rollid – nii võib ka erivajadusega inimene olla lapsevanem, õde-vend, naaber, kolleeg, trennikaaslane, kaasõppija või turist. Igaüks oma rõõmude ja murede, tugevate ja nõrkade külgedega. Psüühiline erivajadus on tegelikult üks tahk inimeseks olemisest – tahk, mille tundmaõppimine teeb meid kogukonnana terviklikumaks ja hoolivamaks,” jätkab Fotografiska Tallinn.

Näitus toimub 2022. aasta sügisel Fotografiska 3. korruse galeriis ja samuti Telliskivi Loomelinnakus Fotografiska esisel platsil avalikus linnaruumis. Näitus rändab edasi ka teistesse linnadesse üle Eesti. Tööd ei pea olema lahendatud ainult klassikalise foto formaadina – lisaväärtust võib pakkuda ka video-, heli- ja valguslahendustega. Produktsioonikulud ja kunstniku töötasu katab Fotografiska koostöös sotsiaalministeeriumiga. Näituse ideekavandite esitamise tähtaeg on 15. oktoober. Need palutakse edastada e-posti aadressile maarja.loorents@fotografiska.com.

Head Uudised GoodNews