1. Avaleht
  2. Vaba Valgevene heaks
  3. Fotografiska Tallinna erinäitus „Valgevene tulevik naiste väega“ jõuab Tartusse
Fotografiska Tallinna erinäitus „Valgevene tulevik naiste väega“ jõuab Tartusse

Fotografiska Tallinna erinäitus „Valgevene tulevik naiste väega“ jõuab Tartusse

Esmakordselt avab Fotografiska Tallinn näituse väljaspool fotokunstikeskuse peahoonet: alates täna õhtust ootab väljapanek vaatajaid Tartus Aparaaditehases. Fotografiska erinäitus „Valgevene tulevik naiste väega“ toob vaatajateni ausad, valusad, ebamugavad, aga ka erakordselt inimlikud lood Valgevene naistest, kes vaatamata kohalike võimude jõupingutustele ei ole loobunud unistamast paremast riigist.

„Valgevene tulevik naiste väega“ on dokumentaalne sissevaade valgevenelannade rahumeelsetesse protestidesse ebaõigluse vastu. Kohalike fotograafide Darja Burakina, Irina Arahhovskaja, Nadja Bužani ja Olga Šukailo jäädvustused meeleavaldustest toovad vaatajateni ausad, valusad, ebamugavad, aga ka erakordselt inimlikud lood Valgevene naistest, kes vaatamata kohalike võimude jõupingutustele ja vägivallaohule ei ole loobunud unistamast paremast riigist.

„Erinäitus on osa Fotografiska For Life platvormist, mille eesmärgiks on tõstatada fotograafia jõu kaudu teadlikkust ühiskondlikult olulistest teemadest ning algatada diskussioone. Valgevene massimeeleavaldused tuletavad meelde, kui habras on vabadus. Meid lahutab Valgevenest vaid üks riik ja mõnisada kilomeetrit, aga siinse valgevenelaste kogukonna kaudu kandub piiri taga elavate pereliikmete ja lähedaste südamevalu ka meie ühiskonda,“ selgitas Margit Aasmäe, Fotografiska Tallinna tegevjuht ja kaasasutaja, kuidas sündis mõte dokumentaalfotode väljapanekust. „Näitus on sissevaade ühe kogukonna tohutusse jõusse. Väljapaneku avamine Tartus on sümboolne toetus valgevenelastele võitluses oma hääle ja tõe nimel,“ jätkas Aasmäe.

„Aparaaditehas on Tartu kultuurikogukonna üheks sõlmpunktiks. Tegu on kultuuritehasega, mis ühendab endas loomingulisust, ettevõtlikkust ja meelelahutust, aga jutustab ka lugusid. Massimeeleavaldused Valgevenes on ka meie ühiskonna jaoks oluline teema ja näitus tuletab igapäevasagina kõrval meelde, et valikuvabadus ei olegi nii iseenesest mõistetav,“ rääkis näituse avamises Hanna-Marii Kaljas, Aparaaditehase programmijuht.

Valgevene massimeeleavaldused algasid vahetult pärast 9. augusti presidendivalimisi, kui senine president Aleksander Lukašenko kuulutati valimiste võitjaks. Tegu on riigi seni kõige suurema valitsusevastase meeleavaldusega, mis on erinevates paikkondades tänavatele toonud sadu tuhandeid meeleavaldajaid. Politsei on vastanud protestidele nii meeleavaldajate kinnipidamisega, vägivallaga kui kinnipeetute piinamisega.

Paralleelselt üleriigiliste üldprotestidega on Valgevenes alguse saanud ka eri sihtrühmi koondavad solidaarsusketid, näiteks naiste ja eakate inimeste marsid. Naiste meeleavaldused said alguse suhtlusplatvormil Telegram loodud kanalist “Valgevene naised”, mis kogus vaid ühe hommikuga enam kui 10 000 jälgijat. Liikumine kogus kiiresti jõudu ning tuhanded valgevenelannad läksid üheskoos tänavatele protestima, seistes solidaarselt inimkettides valgesse riietatuna ja käes lilled.

Fotografiska For Life’i erinäitus “Valgevene tulevik naiste väega” on valminud koostöös Valgevene fotograafe ja visuaalseid kunstnikke koondava platvormiga SHKLO ning on osa ülemaailmsetest Valgevene sündmustele tähelepanu juhtivatest aktsioonidest Baltikumis, Põhjamaades, Kesk- ja Lõuna-Euroopas, Ameerika Ühendriikides ja teistes riikides üle maailma. Mitmekeelne piletita näitus on avatud Tartus Aparaaditehases alates 17. detsembrist kl 18 kuni 2. veebruarini ning algab sissepääsu fuajeest ja jätkub restoranis Trikster Tihane. Paralleelselt füüsilise näitusega on avatud ka neljakeelne virtuaalne fotogalerii veebikeskkonnas Fotografiska.com/tallinn, kus lisaks fotodele on võimalik tutvuda nii autoritega kui piltide taga peituvate lugudega.

Head Uudised GoodNews