1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Fotograafia
  4. Fotografiska Tallinnas avanes vastuoluline näitus Maisie Cousinsilt
Fotografiska Tallinnas avanes vastuoluline näitus Maisie Cousinsilt

Fotografiska Tallinnas avanes vastuoluline näitus Maisie Cousinsilt

Fotografiska Tallinnas näeb 8. oktoobrist 16. jaanuarini Maisie Cousinsi näitust “Prügi, dipikaste, muru, pojeng, pepu”.

Näituse puhul on tegu kolme projektiga, millele Cousins on end viimasel viiel aastal pühendanud. Näitus koondab fotoseeriad ja samanimelise raamatu fantaasiaküllaseks tervikuks, mida täiendab neljas seeria pealkirjaga “Mercado” ja videoteos. Eksponeeritavates teostes on esikohal intuitsioon – on raske öelda või defineerida, mida kunstnik ja fotograaf on oma visuaalselt muljetavaldavatel fotodel täpselt kujutanud. Mõned peavad tema kunsti tülgastavaks, teised jälle köitvaks. Cousinsi jaoks ei ole see aga oluline. Tema lähtub lihtsalt oma sisetundest ja lubab sel oma loomingut kanda. Tulemuseks on hüperreaalsed teosed, mis kujutavad kodudes leiduvaid igapäevaesemeid ja moodustavad hallutsinatoorseid kompositsioone, mis ka näitusekülastajate meeli köidavad.

“Mind ei kihuta tagant ambitsioon end kunstnikuna tõestada. Minu jaoks on kunstis kõige olulisem tunded ja instinktid välja elada. Oma loomingus lähtun intuitsioonist ja see on ka minu igapäevategemiste kõrval väga oluline. Kui näen tänaval mingit kummalist eset, leian turul mõne veidra puuvilja või avastan midagi, mis mind tülgastab, soovin need esemed omavahel kokku sobitada ja mingi uue kombinatsiooni tekitada. Mõnikord tekib erinevate asjade vahel mingi uutmoodi harmoonia. Kui oma objekte nii-öelda hämaraladel kombineerin, ilmnevad väga kummalised asjad, mida ma poleks osanud kunagi ette näha. Lasen neil mõnda aega rahus olla ja kui siis hiljem koos kaameraga nende juurde tagasi tulen, tean kohe, et saan hea pildi! Hakkan alles mõne aja pärast mustreid nägema, see ei juhtu kunagi kohe,” räägib Maisie Cousins.

“Fotografiska jaoks on põnev, et saame oma näitusesaalid muuta seekord külluslikuks värvipaletiks ja tunda end kaasahaaratuna kaasaegse fotograafi Maisie Cousinsi fotodest, mis otsivad ilu ja inetuse vahel intrigeerivat tasakaalu. Maisie fotod on uskumatult värvikirevad. Näeme tema töödes lähivõtteid kleepuvatest ja niisketest esemetest, mis on kas kokkupigistatud või lömastatud. Tegu on justkui suurejoonelise pidusöögi jääkidega, mis on vaikeludeks seatud. Fotograaf Cousins on selle kõik väga pilkupüüdvalt jäädvustanud,” kirjeldab näituse juht Maarja Loorents.

Head Uudised GoodNews